חברה והשקפה

למה להתפלל על תינוק

  • כ"ח סיון התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
חלילה ששאלתי תצא מהקשרה..זה נטו מבורות וחוסר הבנה..גם ככה קשה לי להאמין שאני שואל את השאלה הזאת בכלל...

אבל אם טוב שם משמן טוב, ויום מותו מיום היוולדו..(יום מותו של מי עדיף מיום היוולדו? של צדיק, זה שיש לו שם טוב יותר משמן טוב).
אם זה ככה...ותינוק שנפטר זאת נשמה של צדיק שבאה לעשות תיקון קטן פה...אז למה עלי להתפלל על תינוק חולה? לא עדיף כבר שימות (חס ושלום כן?? פשוט אין איך לנסח את זה אחרת, אני ממש מתבייש לשאול בכלל שאלה כזאת)
תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מטרת ירידתנו לעולם הזה הוא כדי להתקדש בתורה ובמצוות. הצדיק נפטר בשם טוב מן העולם, בגלל שהוא זכה להגיע לשלמותו הרוחנית בחייו. כך אמרו חז"ל:

"מי שגדל בתורה ועמלו בתורה ועושה נחת רוח ליוצרו וגדל בשם טוב ונפטר בשם טוב מן העולם ועליו אמר שלמה (קהלת ז, א) טוב שם משמן טוב ויום המות מיום הולדו" (ברכות יז, א)

אנו מתפללים עבור תינוק חולה, כדי שיזכה להיות בריא ויוכל לגדול ולקיים תורה ומצוות: "שיגדל לתורה לחופה ולמעשים טובים".

תינוק שנפטר ר"ל זכה לתיקונו, אך לא זכה לשם טוב בעולם הזה שהרי לא גדל להיות תלמיד חכם. במקרה כזה מברכים "ברוך דיין האמת" כי היה זה לתיקון אחרון של נשמתו, אך אין זה המצב הטבעי לתיקון נשמות בעולם. לכתחילה מתפללים להשגת טוב נגלה ולא להסתר פנים.

מכל מקום אין זה תפקידנו לעשות חשבונות שמים. אלא מתפללים על כל יהודי שסובל.

תורתנו הקדושה מלמדת את היהודי הדרכה בחיים (ספר דברים יח, יג): "תמים תהיה עם ה' אלוהיך", ומפרש רש"י: "התהלך עמו בתמימות ותצפה לו... כל מה שיבוא עליך קבל בתמימות ואז תהיה עמו ולחלקו".

כך הדריכו חז"ל:

"במופלא ממך אל תדרוש ובמכוסה ממך אל תחקור, במה שהורשית התבונן, אין לך עסק בנסתרות" (חגיגה דף יג, א), רש"י: "במופלא ממך - במובדל ומופרש ממך שלא רצה הקב"ה לגלות לך".

בברכה,

דניאל בלס