איך מתקנים את פגם הברית?

  • כ"א אייר התשע"ח

שאלה

כבוד הרב שלום, רציתי לשאול בבקשה איך מתקנים את פגם הברית? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ראשית, יש לחזור בתשובה שלמה על החטא, היינו חרטה על החטא, וידוי בפה (כדלהלן), וקבלה לעתיד לא לשוב עוד לזה החטא לעולם (רמב"ם הלכות תשובה פרק ב הלכה ב).

וידוי בפה, היינו שצריך לומר "אנא השם, חטאתי, עויתי, פשעתי לפניך ועשיתי כך וכך, והרי נחמתי ובושתי במעשי, ולעולם איני חוזר לדבר זה" (רמב"ם שם פרק א הלכה א).

וכדי שהתיקון יהיה מושלם יש לקבל על עצמו בלי נדר להוסיף בלימוד התורה כל יום - יותר ממה שהיה רגיל עד עכשיו.

מקורות: יעויין ספר התניא (אגרת התשובה פרק ט) שכתב, ולפי שפגם הברית בהוצאת ז"ל ואין צריך לומר בעריות או שאר איסורי ביאה דאורייתא או דרבנן (כי חמורים דברי סופרים וכו') פוגם במוח לכן תיקונו הוא דיתעסק באורייתא דמחכמה נפקא. וזהו שכתוב בתנא דבי אליהו (א"ה, לא מצאתי כעת, אולם נמצא בויקרא רבה פרשה כה פסקה א) אדם עבר עבירה ונתחייב מיתה למקום מה יעשה ויחיה אם היה רגיל לקרות דף אחד יקרא ב' דפים לשנות פרק א' ישנה ב' פרקים וכו' והיינו כמשל חבל הפסק וחוזר וקושרו שבמקום הקשר הוא כפול ומכופל. וככה הוא בחבל נחלתו וכו'. ע"ש.

וכן ראה שו"ת מהרש"ם חלק א' (סוף סימן נח) שהוכיח מהזוהר רות (אות יב) שמועילה תשובה על עוון זה בצירוף לימוד התורה, ושמזה מוכח שמה שכתוב בזוהר (פרשת ויחי) שלא מועילה תשובה לחטא זה היינו בלא לימוד התורה. וע"ע שם חלק ג' (במפתחות סימן רסח, ד"ה בדבר) שאחר כך מצא ברש"י בספר יחזקאל (פרק כג פסוק לז בהגה) שמפורש ג"כ כן. וכן מבואר בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק יורה דעה סימן יד אות יד) ובספרו חזון עובדיה ימים נוראים (עמוד ריח).

וע"ע ספר כתר ראש (אות קלג) בשם הגר"א זצ"ל, אגלי טל (בהקדמה, ד"ה ועפ"י), משנה ברורה (סימן תרטו סק"ג), ומה שכתב בעניין זה בשו"ת אדרת תפארת חלק ג' (סימן נו). וכן ע"ע שו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק ד' (סימן קטז) וחלק ו' (סימן מ) מה שכתב סדר תשובה לחטא ניאוף ביד והושז"ל.

בברכה,

הלל מאירס