שאל את הרב - כללי

גשמי ברכה

  • י"א אייר התשע"ח

שאלה

שלום הבנתי בחודש אייר ועד עצרת אם ישנם גשמים אז הם גשצי ברכה.
ואתמול שאלתי רב אם אכן הגשם ירד אתמול בארץ הוא גשם ברכה (פשוט היה נרטה מאד מפחיד אז שאלתי) ענה שכן.
היום יום חמישי קרה האסון בערבה, עצוב נורא וכואב הלב , נראה שהגשם עשה נזק בהרה מקומות בארץ , נזק אמיתי ..ונראה שכל המדינה קורסת.מפחיד מאוד.האמנם אנינרטצה להאמין שאם זה באמת גשם ברכה כנראה שזה היבט אחר ...שכנראה לא רואים או לא מבינים...אך קשה להבין ומאוד כשרואים מה שקורה .אשמח להסבר אן יש לרב תשובה על מה היא התקופה הזו? ידוע לי כשקוראים דברים בעטלם ובמיוחד בישראל אז זה כי אנו צריכים להתעורר ולהתחזק.אך כשיש גשמי ברכה לא אמורים לראות ישועות או לפחות בשורות טובות לעם ישראל?
אני רוצה להאמין שיש משהו שאני מפספסת..אך אם זאת אני לא מבינה ! אשמח לעזרה
תודה

תשובה

לכבוד השואלת,

אכן, מקובל אצלינו שגשם באייר נחשבת רפואה.

אך זה הכל כאשר בא הגשם באיזון ובנחת; כי הרי סוד הרפואה הוא האיזון. והסיבה שאייר מביא רפואה היינו כי הוא זמן מאוזן בשנה באופן טבעי (זמן האביב).

אמנם כאשר מגיעים גשמים בזעף ובאופן קיצוני, הרי שאין לתרגם את זה שוב לגשמי ברכה.

אלא יש לראות בזה "מראה" כלפי מעשינו, שכל מה שנעשה בעולם אינו אלא מראה למעשה האדם עצמו (בעלי מוסר בשם הבעל שם טוב ז"ל).

לכן יש לכל אחד לבדוק שאין מעשיו או דרכו בחיים מביא לידי הנהגה קיצונית. ובאם נזכה לאזן את הליכותינו בודאי שהקב"ה גם יאזן את השפעותיו אילינו.

ויש לראות רמז לענין זה מדברי חז"ל:  "אמר ר' אלכסנדרי אמר ר' יהושע בן לוי לא נבראו רעמים אלא לפשוט עקמומית שבלב שנאמר (קהלת ג, יד) והאלהים עשה שייראו מלפניו" (ברכות נ"ט א') - "לפשוט עקמומית" פירושו שלא ילך בכיוון עקום וקיצוני, אלא בכיוון הישר והמאוזן.

ויהי רצון שנזכה ליישר את אורחותינו, ונזכה לגשמי ברכה שנקראו גשמים בעתם (ויקרא כו-ד), כלומר, גשמים כאלו שנשלחים בעת ובמידה המתאימה.

בברכה,

רב נחום