תפילה וברכות

האם גשמים בחודש אייר הם גשמי ברכה?

  • ט"ז אייר התשע"ח

שאלה

האם גשמים בחודש אייר הם סימן ברכה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אם לא ירדו גשמים קודם חודש ניסן, אז הגשמים שיורדים אחרי חודש ניסן נחשבים לסימן קללה, אולם אם באותה שנה ירדו גשמים גם קודם חודש ניסן, אז אדרבה הגשמים שיורדים לאחר ניסן נחשבים לסימן ברכה.

מקורות: אמנם כתוב במשנה מסכת תענית (דף יב עמוד ב) יצא ניסן וירדו גשמים סימן קללה, שנאמר (שמואל א' יב יז) "הלא קציר חטים היום" וגו'. אולם מבואר בירושלמי שם (סוף פרק א) שכל זה נאמר דווקא כשלא ירדו גשמים באותה שנה קודם ניסן, אבל אם ירדו גשמים גם קודם ניסן, אז אדרבה יש בגשמים שיורדים אחרי ניסן סימן ברכה. והובא ברי"ף שם (דף ה עמוד ב מדפי הרי"ף). וכן מפורש יוצא גם מדברי הרמב"ם (הלכות תעניות פרק ג הלכה ט).

בברכה,

הלל מאירס