חברה והשקפה

מנין ידע משה את השם הקדוש שהרג בו את המצרי ?

  • א' אייר התשע"ח

שאלה

לכבוד הרב שליט"א שלום וברכה

א. השאלה הנשאלת בכותרת היא לאור העובדה שלכאורה משה לא למד בישיבה כיעקב אבינו וכדו' אלא גדל בארמון פרעה (אין שם ישיבה מן הסתם), ולאחר מכן נעשה מלך במדין וכו', ורק כשנעשה מבוגר, התגלה אליו פעם ראשונה ה' בסנה, ומאוחר יותר למד את כל תורה מהקב"ה בעצמו. אם כן מנין לו אותו שם קדוש שהרג בו את המצרי ?

ב. גם אם נאמר שמשה למד תורה באיזה שהוא אופן (עוד לפני מה שלימדו ה' בעצמו), הרי ודאי שמתוך כך היה מכיר בגדולת הבורא, ולא היה מעיז להתווכח איתו כ"כ הרבה על מנת לקבל את השליחות לגאול את ישראל, גם אם הסיבות לסירוב יראו מוצדקות ויפות מאוד ?

תודה רבה לכת"ר

תשובה

שלום וברכה,

1. משה רבנו ידע מקטנותו שהוא יהודי - בנה של יוכבד ואחיו של אהרון, ולמד את אמונת ישראל. לפיכך ידע את מה שלמדו בישיבת "שם ועבר", וגם ידע על מסורות שעברו מאברהם אבינו, נח ואדם הראשון. גם יש לזכור שאביו של משה רבנו היה עמרם - גדול הדור של תקופתו.

2. משה רבנו היה עניו מכל האדם, ולא היה מסוגל להכיל את יכולתו למלא שליחות חשובה כל כך עבור עם ישראל. כמובן לא התווכח בחוצפה ח"ו.

בברכה,

דניאל בלס