חברה והשקפה

מדוע בתיה זכתה להיות אחת מ10 הצדיקים שהגיעו בחייהם לגן עדן .

  • י"ח ניסן התשע"ח

שאלה

מדוע בתיה זכתה להיות אחת מ10 הצדיקים שהגיעו בחייהם לגן עדן . ואיך היא זכתה לגדל את מושה? בזכות מה?!

תשובה

שלום וברכה,

אמרו חז"ל: "בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו" (מכות דף י, ע"ב), "בא ליטמא פותחין לו, בא ליטהר מסייעים אותו" (שבת דף קד, ע"א).

הקב"ה קורא את הלבבות, ונותן מצוות גדולות לאנשים שליבם טהור. מסופר עליה בפרקי דרבי אליעזר כיצד הצילה נער אחד: "והיתה בת פרעה מנוגעת ולא היתה יכולה לרחוץ בחמין, וירדה לרחוץ ביאור, וראתה נער בוכה ושלחה ידה והחזיקה בו ונתרפאה, ואמרה הנער הזה צדיק הוא, וקיימתו לחיים, וכל המקיים נפש אחת כאילו קיים עולם מלא, ולפיכך זכתה בת פרעה לידבק בתחת כנפי השכינה ונקראה בתו של מקום..." (פרק מח)

הקב"ה ראה את ליבה של בתיה, ונתן לה את ההזדמנות לגדל את משה רבנו, ואף לכנותו בשמו, והיא אכן נרתמה לתפקיד הזה בחסד ובאהבה. חסידותה ניכרת בעובדה שגידלה את משה במסירות כבנה, למרות שלא היתה חייבת דבר. במדרש רבה מסופר כי נקראה בשם "בתיה" על טעם זה: "אמר לה הקב"ה: משה לא היה בנך וקראתו בנך, אף אני, לא את בתי ואני קורא אותך בתי - בת-יה שנאמר 'ואלה בני בתיה בת-פרעה – בת י-ה'".

לא ידוע עליה הרבה, אך ללא ספק היתה בתיה צדיקה גדולה מאוד כי סייעה להצמיח את מושיע ישראל, ולכן זכתה לראות גן-עדן.

בברכה,

דניאל בלס