שאל את הרב - כללי

האם יש ישמעאלים שמתגיירים?

  • ו' ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול האם יתכן שיש ערבים שמתגיירים?
איך זה הגיוני? קראתי פעם מישהו שכתב בשם איזה רב ש״לא מצינו בישמעאלים שיתגיירו״ האם זה נכון?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן כך הביא החיד"א בספר חומת אנך (פרשת תולדות אות ה) בשם גורי האר"י ז"ל, דמישמעאל אינם באים גרים, ומעשיו באים גרים. והסביר החיד"א: ואפשר דלהיות עשיו במעיה של רבקה אהניא ליה שיצאו גרים ממנו, מה שאין כן ישמעאל שהיה בהגר. וכן ראה עוד ביתר אריכות בספרו מדבר קדמות (מערכת ג אות ט).

ומכל מקום אין הכוונה שלא מצינו שום גר מישמעאל, אלא שאין הדבר מצוי בכלל. וכן הוא במאמרי אדמו"ר הגר"ז זצ"ל (משנת תקס"ב, דף תק"ה ואילך) שכתב, וזה הוא הטעם שלא ימצא גרים מאומת הישמעאלים כי אם בדרך מקרה פעם בשמיטה וכו', והוא מפני שיצאו מאברהם אבינו קודם שמל את עצמו וכו'. יעויין שם.

וכ"כ בספר דרך שיחה חלק א' (עמוד נח) בשם הגר"ח קניבסקי שליט"א, שמצינו בירושלמי מסכת יבמות (פרק ח הלכה ג) ר' שמואל ב"ר נחמן אמר ישמעאלי היה ונתגייר, הרי שיש גרים גם מישמעאל, אך אפשר שאין הרבה כל כך כמו מעשיו. וע"ע מה שכתב בזה הגרי"ח סופר שליט"א בספר תורת יעקב (עמודים מא-מג) ובקובץ בית אהרן וישראל גליון קכב (עמוד קכט).

בברכה,

הלל מאירס