חברה והשקפה

חסד, האם לקחת סיכון למען החסד?

  • כ"ז אדר התשע"ח

שאלה

שלום, כבוד הרב.
בעלי ב"ה מאד אוהב חסד ואוהב לעזור לאנשים. אני משתדלת לשתף פעולה בדרך כלל כי אני רוצה להיות שותפה למצוות החסד.
אבל כעת יש לי חשש לגבי הרעיון של חסד שבעלי מציעה:
אנו מתכננים לקנות מיטת ארבעתיים (קומותיים +2) איכותית שעולה כמה אלפי ש"ח טובים. אני מכחה לזה כבר זמן רב (הילדים ישנים על ארבעתיים שמאטעס ישנה ורעועה).
יש בידי סכום חלקי ואת השאר אני מתכוונת לשלם בתשלומים.
בעלי מציעה שאת הסכום שיש בידי נלווה למישהו והוא יכתוב לנו צ'קים דחויים כנגד הסכום שנלווה לו, ואני אשלם בחנות בתשלומים - חלק בצ'קים של החבר והחלק השני בצ'קים שלנו (ולא כפי שתכננתי - לתת חלק מזומן וחלק בצ'קים)

הבעיה שאני חוששת שאם לחבר הזה לא יהיה כיסוי לצ'קים? אני מחכה כבר המון זמן לקניה הזו ולא רוצה אפילו לחשוב על האפשרות שמשהו יסתבך בדרך.
מצד שני, אני רוצה סייעתא דשמאיה בפרנסה ואני חושבת ומקווה על ה'מידה כנגד מידה' שאם אני עושה משהו אפילו שקשה לי ה' יעזור לנו (בפרנסה) אפילו שלא מגיע לנו.
מה הרב אומר?
תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

בעצם מדובר פה בהלוואה לחבר עם ביטחון של צ'יקים שלו כאשר העיסקה עצמה בכל מקרה תיעשה ולא תינזק השאלה היא רק האם החב אמין ובעל יכולת כלכלית לפרוע את חובו או שהוא מסובך כלכלית. אם הוא אדם אמין ויציב שצריך כסף מזומן כרגע ויש לו אפשרות לפרוע את החוב בדרך הטבע ולפי הסבירות הרי שאין סיבה להימנע מהלוואה זו.

אם מצבו רעוע והאין סבירות גובהה שהצ'יק יכובד אסור לתת לו את ההלואוה על חשבון בעל החנות שיצטרך לאחר מכן להתמודד עם הצ'יקים שחזרו.