איפה הבחירה החופשית אם השם טבע בי טבעים

  • ו' אדר התשע"ח

שאלה

שלום ומבורך.
מדוע האדם צריך להאמין שהוא בעל בחירה חופשית על מעשיו... בזמן שהמציאות מראה לנו אחרת.
שאלוקים שולט באדם ומנהיג אותו ע"י ( אנרגיות, כוחות, פחדים,,, לחצים) ואכן האדם אמור להאמין שהכל בידי שמיים.
לדוגמה.. הפעולה הרובוטית היום יומית של האדם...
מהרגע שהוא פוקח את עיניו הוא מיד רץ לבית הכסא להתפנות.....
( כי אלוקים ברא אותו ככה). ולרוב אף אחד לא יכל להתאפק.... כנ"ל שינה , אכילה, ומין.... לרוב אדם מתוכנת בצורה כזו שהוא חייב את זה... ובלי זה הוא עלול למות.
אז איפה הבחירה החופשית?
ונניח יש לאדם שליטה על לכבוש את הייצר... מדוע אדם לא יכל לשלוט על הסוגרים שלו? (קטנים וגדולים) מדוע אדם חייב לאכול ותשתות?
אני יוצא מנוקדת הנחה שאדם בעל בחירה....
והמציאות מראה שלא רק אדם לא יכל לשלוט ברגע שהוא יינסה לא לאכול לשתות ולישון... הוא יגלה מהרה מאוד שהכח העליון כופה עליו את זה. ( בריאותית).
לכן איפה הבחירה חופשית?
אני טוען 90 אחוז אין לאדם בחירה חופשית כמו שהמציאות מעידה על פעולות המוטוריות של האדם כבובה על חוט ביד היוצר.
ורק 10 אחוז הבורא נותן לאדם בחירה במעשים טובים שלו.
האם זה נכון שרוב הפעולות שהאדם עושה הם בגדר כפייה ( מהרגע שאדם קם בבוקר ועד סוף היום שהוא הולך לישון).?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בדרך הטבע, אין האדם יכול לעמוד בפני יצרו, כפי שאמרו חז"ל "ואלמלא הקב"ה עוזרו, אין יכול לו" (קידושין ל, ב).

אך הקב"ה אומר לנו: "פתחו לי פתח כחודה של מחט, ואני אפתח לכם כפתחו של אולם" (שיר השירים רבה ה', ב').

ואמרו חז"ל: "בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו" (מכות דף י, ב), "בא ליטמא פותחין לו, בא ליטהר מסייעים אותו" (שבת דף קד, א).

פירוש הדבר שה-10% שהזכרת משפיעים בסופו של דבר על כל ה-90% !

הקב"ה רואה את רצונו האמיתי של האדם מאחורי כל המסכות והאוטומטיות של החיים, ומכוונו בהתאם לרצונו הטהור. אפילו אחוז אחד של מאמץ בדרך הנכונה יכול להוביל את האדם לעבר חיי צדיקות גמורים. על זאת אמרו חז"ל: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים". זו נקודת האמת של האדם, ובעקבותיה יכולים להשתנות כל מעשיו מקצה לקצה. כי הקב"ה עוזרו להתגבר על הטבע.

אלמלא היתה בחירה חופשית, לא היינו רואים חוזרים בתשובה. שהרי אין דבר גדול וקשה יותר ממי שבחר לעזור חיי חומריות לעבר חיי רוחניות. ועובדה שהקב"ה עזר להם להגיע למקום הנפלא הזה.

ראה עוד בנושא שאלתך:

https://www.hidabroot.org/question/116671

https://www.hidabroot.org/article/185537

בברכה,

דניאל בלס