חברה והשקפה

תורה שבע"פ ותורה שבכתב

  • כ"ו שבט התשע"ח

שאלה

שלום וברכה,
יש לי שאלה שמציקה לי כבר הרבה זמן, מה זה התורה שבכתב ומה זה התורה שבע"פ.
אם התורה שבכתב זה כל התורה שיש לנו היום- אז עמ"י ידעו את מה שיקרה איתם? או שזה רק עשרת הדיברות?
והתורה שבע"פ- זה הגמרא? כי הגמרא זה בעצם דברים שרבנים אמרו, אז איך זה מסתדר?? אשמח מאוד שתסבירו לי זאת.
תודה רבה על כל הפעילות שלכם,
תבורכו משמים בכל הברכות.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה, ותודה על תגובתך. בעזרת השם נעשה ונצליח.

בהר-סיני קיבל משה רבנו את לוחות הברית שבהם היו חקוקים עשרת הדברות ואת כל תרי"ג (613) המצוות של התורה וההוראות כיצד לקיימן, אך לא מסר עדיין את ספר התורה.

ספר התורה שנמצא לפנינו כיום נכתב על ידי משה רבנו מפי ה' במשך ארבעים שנות הנדודים במדבר, והוא הנקרא "תורה שבכתב" - ספר התורה מורכב מחמישה חומשי תורה: בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים.

ספר התורה נמסר בשלמותו לבני ישראל רק לפני פטירתו של משה כפי שמסופר בסוף ספר דברים. לכן היא מתחילה בתיאור בריאת העולם ומסתיימת בפטירת משה רבנו בדור המדבר. וכאן נמצאת תשובה לשאלתך (קורח ועדתו לא ידעו שהם עומדים להיבלע באדמה, שהרי רק לאחר שנענשו נכתבה "פרשת קורח" מפי ה' למשה, וכך נוספה לספר התורה). ספר התורה השלם הוצב לצד ארון הברית, ועותק שלו ניתן לכל אחד משבטי ישראל.

"התורה שבעל פה" היא המסורת אותה לימד משה רבנו בעל-פה את בני ישראל כפי שקיבלה מפי ה' במעמד הר-סיני, שהרי כל המצוות נמסרו תחילה בעל פה. המסורת הזו היא שמבארת ומפרטת את כל תרי"ג המצוות של התורה, כלומר מסבירה כיצד מקיימים את המצוות - הלכה למעשה. שכן "התורה שבכתב" לא מסרה פירוט למצוות, אלא רק מזכירה את קיומן (כך לדוגמה, באף מקום בספר התורה לא נמצא ביאור מהי בעצם מזוזה, או מהי ציצית, או מהם תפילין, או מהי כתובה, או כיצד שוחטים, או כיצד עורכים ברית מילה, או כיצד מקדשים, או אפילו מהן המלאכות האסורות בשבת), מה שמוכיח כי ההוראות נמסרו לבני ישראל בעל פה, אחרת לא יכלו לקיים את התורה. על ההוכחות לתורה שבעל פה ומקורה (פסוקים ועוד) יש לקרוא במאמר הבא:

https://www.hidabroot.org/article/130320

כמו כן התורה מחייבת את העם לשמוע להוראות החכמים שבכל דור. חשוב לראות מאמר על סמכות החכמים מן התורה:

http://www.hidabroot.org/he/article/2587

התורה שבכתב והתורה שבעל פה נמסרו לישראל לפני 3300 שנה ממשה. התורה שבעל-פה הועברה בעל פה מדור לדור על ידי החכמים לתלמידיהם והאבות לבניהם עד חורבן בית המקדש השני (לפני כ-2000 שנה), אז הועלתה המסורת בלית-ברירה על הכתב בידי רבי יהודה הנשיא בספרים הנקראים "שישה סדרי משנה", אלו התבארו לאחר מכן על ידי האמוראים בגמרא (לפני כ-1500 שנה). ראה כאן הסבר מורחב על חלקי התורה שבעל פה:

https://www.hidabroot.org/article/143610

בברכה,

דניאל בלס