שאל את הרב - כללי

למה לא נתגלה מקום קברו של משה רבנו?

  • כ"ב טבת התשע"ח

שאלה

אם ה' לא גילה איפה משה קבור אז למה יש סימנים מפורשים בתורה שזה באזור נבו.. הדבר מבלבל. האם ידוע או לא? ואם לא אז למה בתמצית? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

הגמרא אומרת במסכת סוטה (דף יג סוף עמוד ב) על הפסוק (דברים לד ו) "ויקבור אותו בגיא בארץ מואב מול בית פעור", אמר רבי ברכיה סימן בתוך סימן, ואפילו הכי ולא ידע איש את קבורתו, ופירש רש"י, סימן בתוך סימן, כלומר סימנים הרבה בארץ מואב, בגיא, מול בית פעור, ואף על פי כן לא ידע וגו'.

הגמרא שם (דף יד עמוד א, הובא בהגהות הב"ח שם) מסבירה מפני מה נסתתר קברו של משה מעיני בשר ודם, מפני שגלוי וידוע לפני הקב"ה שעתיד בית המקדש ליחרב ולהגלות את ישראל מארצם, שמא יבואו לקבורתו של משה באותה שעה ויעמדו בבכיה ויתחננו למשה ויאמרו לו משה רבנו עמוד בתפילה בעדנו, ועומד משה ומבטל את הגזירה מפני שחביבים צדיקים במיתתם יותר מבחייהם וכו'. יעויין שם (ועוד טעם נאמר בזה במדרש במדבר רבה פרשה כ פסקה כד. יעויין שם).

בברכה,

הלל מאירס