חברה והשקפה

למה אלוקים ברא את העולם

  • י"ד טבת התשע"ח

שאלה

כל התשובות שמצאתי עד עכשיו ללמה אלוקים ברא את העולם
זה תמיד כדי להיטיב איתנו. והטובה השלמה היא שהטוב לא יגיע בחינם.. אלא אחרי מאמץ
שלא יהיה מתנת חינם...
אבל, אלוקים הוא זה שברא את הפסיכולוגיה הזאת שמתנת חינם פחות טובה ממתנה שעבדו עליה. יכל לא לברוא את הפסיכולוגיה הזו ולתת לכולנו מיד את הטוב....
או לא לברוא אותנו בכלל ואז לא נצטרך טוב
כאילו משהו לא ברור בזה. הוא ברא אותנו כדי להיטיב עמנו.... למה לא היה הכי טוב לנו אם לא היינו נבראים בכלל...
או שהיינו נבראים ישר לטוב
ושהטוב הזה יהיה הכי טוב שאפשר
כאילו הוא היה בעולם. ורצה להיטיב ברא ברואים שיוכל להיטיב איתם. ברא פסיכולוגיה שאומרת שהטוב ביותר הוא טוב שמגיע אחרי מאמץ. ואז ברא לנו קשיים שנתאמץ....
למה היה צריך את כלזה?
אודה מאוד מאוד לתשובה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

"לחם בושה" - הוא מושג שמתאר את השגת השכר של העולם הבא במאמץ ולא בחסד. והרעיון שמאחוריו הוא שהנשמה זקוקה לבנות את עצמה, ולהשיג את גבורתה על ידי הנסיונות והמצוות, שמתוכן היא זוכה לקירבת האלוקים. הרעיון הוא להידמות לאלוקים, וכדי להידמות לאלוקים על הנשמה לבחור בכוחות עצמה להתקרב לאלוקים. כדי להבין נקודה זו בצורה ברורה, נא לראות בבקשה את התשובה הבאה:

https://www.hidabroot.org/he/question/132674

אושרה של הנשמה אינו יכול להיות מושג על ידי שקר ודמיון, כי האושר האמיתי הוא הקירבה לה', וכדי להשיג מטרה זו צריך האדם להידמות לה' באמת, ולא בשקר ודמיון. נושא זה הוסבר בהרחבה בתשובה זו:

https://www.hidabroot.org/he/article/109596

אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם.

כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם.

ה"משחק" נועד לייצר גיבורים. גיבורים לא "בכאילו", אלא גיבורים באמת.

מטרת הסבל והקשיים היא כדי לתת לנשמה את היכולת להחליט בעצמה אם להתקרב לה' מתוך אהבה, ועל ידי כך היא זוכה לקירבתו באמת. אך זו סוגיה קשה, ואי אפשר למסור עליה תשובה קצרה. בקישורים שבסוף התשובה ישנה התייחסות רבה לשאלת הסבל, וההסבר מדוע הסבל נצרך כדי להשיג את מטרת הבריאה. נא לקרוא בקישורים הבאים:

אם הכל לטובה - אז למה צריך להתפלל?

https://www.hidabroot.org/he/article/3024

אם אבא אוהב - אז למה כואב?

https://www.hidabroot.org/he/article/125233

בברכה,

דניאל בלס