את מי הכי צריך לאהוב?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

השאלה שעלתה בראשי היא, את מי חשוב לאהוב יותר מכל- את או את אלוקים בן/בת הזוג, את הילדים, את רעך ? אודה על ההבהרה טלי א

תשובה

שלום

התורה אל מזכירה חיוב לאהוב את הבן או האישה ונוקטת את זה כדבר פשוט שטבוע בלב האדם שאוהב אותם, אהבה זו כל כך חזקה עד שאדם מוכן למסור את נפשו בעבור אהוביו אלה ודבר פשוט כמו שאנו מכירים מהמציאות ומסיפורים שאנשים מסרו נפשם בעבור קרוביהם אלו

( לגבי הורים לא מצאנו כזאת תופעה וזה ברור גם מדוע – מההורים קיבלנו לא נתנו להם דבר וודאי לא נתנו את כל ישותנו ובשר מבשרינו ,דבר שקיים רק ביחס לבנים שהם חלק מאבא ולאישה שהיא חלק מבשרו של האדם ומושא לנתינה בלתי פוסקת מצידו ולכן אהבת הורים אינה מתקרבת לעוצמת אהבה כאשר היא תוצאה של נתינה – וזה יסוד המושג אהבה תוצאה של נתינה , אומנם היום לא מקובל לחשוב ככה וחושבים שאהבה של איש ואישה מסתכמת באותה משיכה פיזית קיימת בין כל יצור זכרי לנקבי , וכמה חבל שלאחר החתונה שדועכת ההתרגשות דועכת יחד איתה האהבה ועוברת לאהבת המזכירה או מנהלת הלשכה.....)

לגבי חבר אומרת התורה ואהבת לרעך כמוך-- אומנם יש שאמרו שזה על דרך מינימום לפחות כמוך... אך הפרוש הפשוט הוא עד כמוך, אינך מחויב למסור את נפשך בעבור החבר ונאמר על זה הכלל ההלכתי "חייך קודמים" אך לגבי אהבת הבורא נאמר- "ואהבת את השם אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך"