הרהור במציאות ה’ בבית הכסא

  • כ"ו כסלו התשע"ח

שאלה

האם מותר לחשוב על ה' בבית הכסא? ולהתפלל אליו בלב? או שאסור כמו שאסור ללמוד תורה? תודה

תשובה

שלום רב,

מותר לחשוב על מציאות ה' יתברך בבית הכסא אם נזהרים מאוד שלא להרהר בשום פסוק או חז"ל שקשורים לעניין זה, אולם אין להתפלל בבית הכסא אפילו בהרהור הלב.

מקורות: כן פסק הגר"ש קלוגר זצ"ל בחכמת שלמה אורח חיים (סימן פה סעיף ב) שמותר להרהר בו יתברך בבית הכסא. וכ"כ בספר נחל אשכול (הלכות תפילה וק"ש סימן יב אות כח) ששמע מגדול אחד שמותר להרהר בגדולתו של הקב"ה במקומות המטונפים, וזהו כוונת המשורר בשיר היחוד ליום ג' אף כל טנופת לא תטנפך. וכן העלה בשו"ת לב אברהם (סימן כג). וכן הביא בשו"ת ויברך דוד חלק א' (סימן טו) בשם הגר"מ אריק זצ"ל בהגהותיו על ספר חסידים (סימן קנז) ושו"ת משנה שכיר חלק ב' (סימן כג) והגר"ד יונגרייז זצ"ל בספר אור דוד (פוסקים סימן לא).

ואמנם בשו"ת לבושי מרדכי (תנינא חלק יורה דעה סימן קעא) צידד להחמיר בזה. וכן הגרב"צ ליכטמן זצ"ל בספר בני ציון (סימן פה אות ג) פקפק בהיתר זה. וכן בשו"ת ציץ אליעזר חלק יג' (סימן א) העלה להחמיר בזה. וע"ע בשו"ת להורות נתן חלק א' (סימן א) -

מכל מקום רוב האחרונים דעתם להקל בזה וכנ"ל. וכן ראה להגר"ח קניבסקי שליט"א בספר דעת נוטה חלק א' (עמוד כ) שמותר להרהר במציאות ה' יתברך בבית הכסא אם אין זה קשור בפסוקים ולא יבא על ידי זה להרהר בפסוקים ובדברי חז"ל. ומה שכתב בביאור הלכה (סימן תקפח סעיף ב, ד"ה שמע) שאין לעשות מצוה בבית הכסא הוא במצוה שיש בה מעשה.

אולם נראה שאין להתפלל בבית הכסא אפילו בלב היות והוא מקום מטונף לגמרי (יעויין תלמידי רבינו יונה מסכת ברכות דף ח עמוד ב מדפי הרי"ף, רמ"א אורח חיים סימן סב סעיף ד, ומשנה ברורה סק"ט).

בברכה,

הלל מאירס