חגים ומועדי השנה

ספר המקבים\חשמונאים

  • כ"ג כסלו התשע"ח

שאלה

שלום לרב, רציתי לדעת מה דעת ההלכה בעניין ספר המקבים (נקרא גם החשמונאים), האם הוא ספר חיצוני? האם מותר לקרוא בו? מי כתב אותו, מתי, והאם ניתן להתייחס אליו בכללי ההבנה המקראית (כמו "ויהי" לשון צער) וכו'. תודה וחג שמח

תשובה

לכבוד השואל,

1. ספר חיצוני פירוש שאינו מכלל כתבי הקודש. לפי הגדרה זו, הוא ספר חיצוני.

2. מותר לקרוא בו.

3. זה מוויקיפידיה -

מקבים א' שנכתב במקור בעברית, מושפע מסגנון לשון המקרא. מחבר מקבים ב' לא היה היסטוריון מקצועי, בניגוד למחבר מקבים א' שניכר כי היה היסטוריון מיומן. ידוע מי כתב את המקור (יאסון מקירני) ששימש את המסכם האלמוני של ספר מקבים ב', ומאידך לא ידוע שם מחבר מקבים א'."

"יוסף בן מתתיהו מעיד, שבימי הבית הייתה בידי העם "מגילה של חשמונאים", שבה היו קוראים על מלחמותיהם של החשמונאים".

4. אין לו את היחס של מילות קדושות אשר כלול בתוכם רמזים ודיוקים.

בברכת חנוכה שמח,

רב נחום