שאל את הרב - כללי

האם יעקב אבינו ידע בסוף על מכירת יוסף?

  • ט"ו כסלו התשע"ח

שאלה

לכבוד הרב שליט"א לאחר שרוח הקודש חזרה ליעקב במילים "ותחי רוח יעקב אביהם", האם זה אומר שהוא ידע ברוח הקודש מה קרה עם יוסף כל השנים, וכל העניין של המכירה? בתודה מראש על המענה. חילך לאורייתא.

תשובה

שלום רב,

דעת הרמב"ן (בראשית מה כז) שיעקב אבינו לא ידע ממכירת יוסף עד סוף ימיו, וזה לשונו: יראה לי על דרך הפשט שלא הוגד ליעקב כל ימיו כי אחיו מכרו את יוסף, אבל חשב כי היה תועה בשדה והמוצאים אותו לקחוהו ומכרו אותו אל מצרים, כי אחיו לא רצו להגיד לו חטאתם, אף כי יראו לנפשם פן יקצוף ויקללם, כאשר עשה בראובן ושמעון ולוי. ויוסף במוסרו הטוב לא רצה להגיד לו, ולכך נאמר (שם נ טז) ויצוו אל יוסף לאמר אביך צוה לפני מותו לאמר וגו', ואלו ידע יעקב בענין הזה היה ראוי להם שיחלו פני אביהם במותו לצוות את יוסף מפיו, כי ישא פניו ולא ימרה את דברו, ולא היו בסכנה ולא יצטרכו לבדות מלבם דברים.

בברכה,

הלל מאירס