תפילה וברכות

ריכוז בתפילה והאם לא להתפלל

  • כ"א חשון התשע"ח

שאלה

שלום רב, בשעת תפילה או קריאת תהילים עולות לי מחשבות בלי שליטה וכשאני שמה לב לזה אני מבינה שלא ממש התרכזתי אבל בפועל התקדמתי בקריאה. הדבר מצער אותי מאוד וגורם לי להרגשת מועקה עד לרמה שאני חושבת אולי לא להתפלל ולא לקרוא תהילים. רציתי לשאול אם בעיה כזו משותפת לעוד אנשים, למה זה קורה ואיך אפשר לשלוט בזה. ובכלל האם תפילה כזו או קריאה כזו נחשבת ומתקבלת . תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

1. האם בעיה כזו משותפת לעוד אנשים?

כן.

2.  למה זה קורה?

מפני שיש עוד ענינים בחוץ שלוחצים על האדם, לכן בדקה של רוגע, הם עולים במחשבותיו.

3. ואיך אפשר לשלוט בזה.

הכי טוב, שכשמגיע המחשבה, לעצור מלהתפלל או מלומר התהילים, ולתכנן במחשבה מה שאפשר לעשות כדי לעזור ולשפר את אותו מצב שעולה. אח"כ "תבטיחי" לעצמך (במחשבתך) "עכשיו אני הולכת לסיים להתפלל, אבל מיד כשאגמור אטפל לסדר את הנושא הזה". (ספר עלי שור, חלק א', רט-ריא).

4. ובכלל האם תפילה כזו או קריאה כזו נחשבת ומתקבלת?

אם הדבר נעשה באונס ובלי שליטה, התפלה אכן מתקבלת (אלא אם כן לא כיוון בפסוק ראשון של קריאת שמע, בברכה הראשונה שבשמונה עשרה, או בברכת "מודים").

בברכה,

רב נחום