אמונה

בחירה בחיות

  • ו' חשון התשע"ח

שאלה

שלום הרב. רציתי לשאול כיצד ייתכן שיש שכר ועונש בחיות? מצינו הרי לא מעט פעמים בתורה ובספרים שחיות נענשו/קיבלו שכר על מעשיהם. הייתכן? תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בעלי חיים פועלים לפי אינסטינקטים, הם חסרי בחירה חופשית, וכל מעשה שנעשה בהם - נועד אך ורק כדי לחנך אותנו על פי מעשיהם (בעלי חיים נועדו לייצג מידות שונות, כמו גבורה, עורמה, פחד וכו', וכך מחנכים אותנו בדרך משל).

כך לדוגמה, הקב"ה העניש את הנחש הבראשיתי במטרה להראות את סופו של היצר הרע המסית לעבירה (הנחש היה מלאך שגילם את היצר הרע, ונועד להסית את אדם וחווה). דומה הדבר לאב שרואה את בנו מכה חתול במקל, וכדי להראות כעסו - הוא שובר את המקל. האם האב כועס על המקל? כמובן שלא, מטרתו לחנך את בנו את חומרת העבירה.

בברכה,

דניאל בלס