שבבי בצל שעבר עליהם הלילה

  • ג' חשון התשע"ח

שאלה

שלום לרב, האם מותר לייבש בצל חתוך (וקלוף כמובן) ולשמור אותו לתיבול עתידי? ואם לא - האם זה משנה משהו אם טוחנים (או סתם מערבבים) את שבבי הבצל יחד עם תבלינים אחרים, מייד אחרי ייבוש הבצל? (ייבוש הבצל נעשית ע"י פיזור בצל חתוך על תבנית אפייה, והנחתו בתנור בטמפרטורה של כ 75 מעלות למשך 6-10 שעות, רצוי תוך כדי פתיחת דלת התנור). תודה וברכה, אביבה

תשובה

שלום רב,

אם אחרי שמייבשים את הבצל הוא לא ראוי לאכילה - אין בו איסור לינת לילה (יעויין בדרכי תשובה סימן קטז ס"ק עד בשם שו"ת דגל אפרים סימן כח, ובשו"ת יביע אומר חלק ב' חלק יורה דעה סימן ז אות ז. וכן יעויין בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק א' פרק ז סעיף יד שהביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שנטה להקל בשום ובצל מיובשים שעבר עליהם הלילה, דחשיבא נשתנה צורתו, ובפרט אם כמות שהוא אינו ראוי לאכילה. והן עתה ראיתי בספר מעין אומר חלק יב' פרק א סימן ד שנשאל הגר"ע יוסף זצ"ל לגבי "שבבי שום" שהם יבשים האם הם בכלל איסור שום קלוף או לא, והשיב: יש להקל בזה).

אולם אם הבצל עדיין ראוי לאכילה יש להקפיד שלא יעבור עליו הלילה, אלא אם כן את מערבת אותו עם תבלינים לפני שעבר עליו הלילה - ראי https://www.hidabroot.org/question/223554

בברכה,

הלל מאירס