שום ובצל קלופים שעבר עליהם הלילה במקרר

  • י"א אדר התשע"ז

שאלה

רציתי לשאול, האם מותר להניח שום ובצל חתוך במקרר? תודה

תשובה

שלום רב,

גם אם השום או הבצל או הביצה הקלופים היו מונחים בתוך מקרר, ועבר עליהם הלילה, הם נאסרים באכילה. ורק אם נשאר עליהם חלק מהקליפה או השורש מותר לאוכלם. וכן יש עצה לערב אותם בתוך מאכלים אחרים לפני שיעבור עליהם הלילה, ואז אינם נאסרים באכילה.

מקורות: כן אמרו במסכת נדה (דף יז עמוד א) שהאיסור הוא אפילו כשהם צרורים וחתומים. וכן הוא להלכה בשלחן ערוך הרב (הלכות שמירת הגוף ונפש סעיף ז). וכ"כ בספר שמירת הגוף הנפש חלק א' (סימן ג סק"ה) ובשו"ת ברכת יהודה חלק ב' (חלק יורה דעה סימן ז אות ח) לגבי מקרר. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק יורה דעה סימן ט) ובספר שמירת הגוף והנפש חלק ב' (עמוד תתא).

והעצה להשאיר עליהם חלק מהקליפה או השורש, מקורה במסכת נדה שם, והובאה להלכה בשלחן ערוך הרב שם.

והעצה לערב אותם בתוך מאכלים אחרים, מקורה בסמ"ק (סימן קעא). וכ"כ בבן איש חי (שנה שניה פרשת פנחס אות יד) ובכף החיים חלק יורה דעה (סימן קטז אות צב) ובשו"ת יביע אומר חלק ב' (חלק יורה דעה סימן ז אות ט) ובשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן קכו אות ג). וכן הובא בשם החזון איש זצ"ל בספר שמירת הגוף והנפש חלק א' (בשולי עמוד כה). וכן ראה עוד בספר שלחן יוסף (עמוד צה סעיף לג) שהביא בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, שאם עירבו בצל בתוך סלט, ועבר עליו הלילה, הוא מותר באכילה.

בברכה,

הלל מאירס