חגים ומועדי השנה

האם מותר לאבי הבן להסתפר בחול המועד?

  • י"ז תשרי התשע"ח

שאלה

האם מותר לאבי הבן להסתפר בחול המועד לכבוד ברית המילה בחול המועד? תודה רבה

תשובה

מועדים לשמחה,

אסור לאבי הבן (וכן למוהל ולסנדק) להסתפר בחול המועד אפילו לכבוד ברית מילה שנערכת בזמנה בחול המועד.

מקורות: כן כתב רבי יצחק בן וואליד זצ"ל בשו"ת ויאמר יצחק (חלק אורח חיים סימן ד) וזה לשונו: ועל עניין אבי הבן והסנדק אם מותרים לגלח בחוה"מ, חלילה מלומר דבר זה, שהרי הגלוח בו אסור מדין המשנה, ועד כאן לא התירו הגלוח לאבי הבן והסנדק אלא דווקא בדבר שאין איסורו מדין המשנה אלא מדין מנהג כמו בימי העומר או בין המצרים חוץ משבוע שחל בו תשעה באב שגם הוא אסור מדין המשנה. וחוה"מ ג"כ אין שום היתר כלל זולת מה שהוזכר במשנה בפירוש דהיינו היוצא מבית השביה וכו'. ע"כ.

ועיין בספר חזון עובדיה יום טוב (עמוד קצ) שהביא דברי הויאמר יצחק הנ"ל להלכה, וכתב על זה, שאפילו למאן דאמר שמותר לאבי הבן וסנדק ומוהל להסתפר לכבוד המילה אפילו בשבוע שחל בו ט' באב, וכמ"ש החתם סופר (חאו"ח סי' קנח), שאני התם שהאיסור להסתפר הוא מטעם אבלות, ואתי יום טוב של בעלי ברית ודחי האבלות. אבל איסור גילוח בחול המועד הוא משום גזירה שמא יכנס לרגל כשהוא מנוול, הילכך אסור גם לבעלי ברית להסתפר לכבוד המילה דלא עדיף מכבוד החג, שאפילו בערב יום טוב האחרון אסור להסתפר לכבוד יום טוב.

בברכה,

הלל מאירס