חגים ומועדי השנה

הדלקת נרות וקידוש ביום כיפור שחל בשבת

  • ו' תשרי התשע"ח

שאלה

השנה יום כיפור חל בשבת, רציתי לדעת האם צריך להדליק נרות שבת כרגיל והאם לערוך קידוש ללא סעודה? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. כשיום הכיפורים חל ביום חול יש להדליק נרות בערב יום הכיפורים, ויש לברך "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של יום הכיפורים (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן תרי סעיפים א-ב ומשנה ברורה שם, ושו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן מה, וחזון עובדיה ימים נוראים עמוד רנו. אולם לנוהגים לפי פסקי הגר"א אין לברך על הדלקת נר יום הכיפורים, יעויין ביאור הגר"א שם סעיף ב, ומעשה רב סימן ריא).

ובשנה זו שיום הכיפורים חל בשבת, אזי הדלקת הנרות היא גם לצורך שבת וגם לצורך יום הכיפורים, ויש לברך על ההדלקה "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של שבת ושל יום הכיפורים" (רמ"א שם סעיף א).

2. לא עושים את הקידוש הרגיל ביום הכיפורים שחל בשבת. אמנם יש לכוון לצאת ידי חובת קידוש  בתפילת שמונה עשרה בלילה, בברכה שחותמים בה מקדש "השבת" וישראל ויום הכיפורים. וטוב שיכריז הש"צ קודם תפילת ערבית שכל הקהל יכוונו כנ"ל כדי לצאת ידי חובת קידוש (חזון עובדיה שם עמוד ער, שכן כתבו בשו"ת זכרון יהודה חלק ב' סוף סימן רכג ובשו"ת הר צבי חלק א' חלק אורח חיים סימן קנה בשם הגאון ר' אברהם שאג בעל אהל אברהם).

בברכה,

הלל מאירס