שאל את הרב - כללי

ברכת יצחק לעשיו

  • י"ד אב התשע"ז

שאלה

כבוד הרב, שבוע טוב ומבורך! יש שאלהשמטרידה אותי זמן רב ולא הצלחתי למצוא תשובה הולמת. מדוע יצחק אבינו "בירך" את עשיו  "על חרבך תחיה"? הרי אין זו ברכה אלא קללה. וגם אם נגיד שזאת ברכה, איזו מן ברכה היא זו? אשמח לתשובה ותודה רבה

תשובה

שלום וברכה

רמב"ן בראשית פרשת תולדות פרק כז פסוק מ

ואין הברכה שתהיה מחיתו משלל האויבים בחרבו, כי הנה נתן לו משמני הארץ ומטל השמים ובה יחיה, אבל הענין לומר שיחיה במלחמותיו כי ינצח ולא יפול בחרב אויב. ועל כן אמר ואת אחיך תעבוד - שלא תתגבר עליו, והוא יגבר עליך:
ובמילים יותר ברורות כתב בכתר יונתן

ועל חרבך תהיה בוטח נכנס לכל מקום ומורא תביא, ולאחיך תהיה משתעבד,

בהצלחה,