חברה והשקפה

בית שני

  • ט"ו אב התשע"ז

שאלה

שלום האם בתנך כתוב איך בנו את ביהמ"ק השני את האורך של הכל וכו או שלא כתוב בתנ"ך אלאת רק במסורת שקיבלנו בתורה שבעל פה?והאם ידעו עזרא ונחמדה שייצרה בית שני שעדיין לא הגיע זמן הגאולה?והאם יתקיים כבר בעבר החזון שלנו של כל הטוב שצריך להיות או שעדיין לא התקיים החזון?

תשובה

 בס"ד

שלום וברכה,

התורה כבר מסרה כללים מפורשים לגבי בניית המשכן וכלי המקדש, וספר מלכים מספר כיצד שלמה המלך בנה אותו.

המקדש השני שבנה הורדוס לא היה שונה מצורת המקדש הראשון, רק היה מפואר יותר מבחינה חיצונית. על פאר זה מסופר בהרחבה בתלמוד, במסכת סוכה, דף נ"א, עמוד ב'.

וראה:

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A7%D7%93%D7%A9_%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%93%D7%95%D7%A1

אם בני ישראל לא היו חוטאים בשנאת חינם, בית המקדש השני יכול היה להיות המקדש האחרון שבו יקבלו את הגאולה, מבלי שייחרב.

בגאולה האחרונה הבטיחו הנביאים שלא יהיו עוד מלחמות, שיהיה שלום כלל עולמי, ששמו של עם ישראל ינשא לטובה, שכל העמים יכירו בה' ויעלו לבית המקדש להקריב קרבנות באמונה, ושהצדק יהיה נגלה ולא נסתר - כלומר יבינו את השכר והעונש האלוקיים, ויראו שהכול נעשה בצדק על פי התורה הקדושה.

לדוגמה, ישעיהו פרק ב':

א הַדָּבָר אֲשֶׁר חָזָה, יְשַׁעְיָהוּ בֶּן-אָמוֹץ, עַל-יְהוּדָה, וִירוּשָׁלִָם.  ב וְהָיָה בְּאַחֲרִית הַיָּמִים, נָכוֹן יִהְיֶה הַר בֵּית-ה' בְּרֹאשׁ הֶהָרִים, וְנִשָּׂא, מִגְּבָעוֹת; וְנָהֲרוּ אֵלָיו, כָּל-הַגּוֹיִם.  ג וְהָלְכוּ עַמִּים רַבִּים, וְאָמְרוּ לְכוּ וְנַעֲלֶה אֶל-הַר-ה' אֶל-בֵּית אֱלֹהֵי יַעֲקֹב, וְיֹרֵנוּ מִדְּרָכָיו, וְנֵלְכָה בְּאֹרְחֹתָיו:  כִּי מִצִּיּוֹן תֵּצֵא תוֹרָה, וּדְבַר-ה'  מִירוּשָׁלִָם.  ד וְשָׁפַט בֵּין הַגּוֹיִם, וְהוֹכִיחַ לְעַמִּים רַבִּים; וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים, וַחֲנִיתוֹתֵיהֶם לְמַזְמֵרוֹת--לֹא-יִשָּׂא גוֹי אֶל-גּוֹי חֶרֶב, וְלֹא-יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה.

בברכה,

דניאל בלס