שאל את הרב - כללי

כאבים בכתף

  • כ"ט תמוז התשע"ז

שאלה

שלום רב, הרב זמיר פעם אמר באחת ההרצאות, שלכל איבר בגוף יש מצווה מסוימת המשויכת לאיבר זה וכאבים בו מסמנים לאדם להתחזק במצווה זו. יש לי כבר מספר שנים כאבים עזים בכתף ימין המפריעים לתנועה ומדירים שינה מעיניי... במה אוכל להתחזק על מנת להעביר כאבים אלו? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

יש להיזהר בעשיית מים אחרונים לפני ברכת המזון, ולהקפיד שלא לדבר ולא להפסיק בין הנטילה לברכת המזון אפילו בדברי תורה - אלא לברך מיד. וכן טוב להיזהר גם אחרי נטילת ידיים לסעודה - שלא להפסיק כלל בין הנטילה לברכת המוציא.

מקורות: ראה לרבי חיים ויטאל זצ"ל בספרו שער המצות (פרשת עקב, ד"ה והנה אין) שכתב, והנה אין להפסיק כלל בין מים אחרונים לברכת המזון, ופעם א' הייתי לפני מורי ז"ל ובא לפני אדם אחד ואמר לי, כי זה לי שני ימים שאירע לו כאב חזק בכתפו, ונסתכל בו מורי ז"ל ואמר כי בא לו כאב זה מפני שהפסיק בין מים אחרונים לברכת המזון בקריאת פרק משניות ועבר על מ"ש רז"ל (ברכות דף מב ע"א) תכף לנטילה ברכה, דהיינו נטילת מים אחרונים, ולכן תכף נהפך לכת"ף והרגיש בו כאב, ולכן צריך ליזהר שלא להפסיק בין מים אחרונים לברכת המזון כלל אפילו בדברי תורה. והובא בכף החיים (סימן קעט אות א).

ומש"כ שטוב להיזהר גם שלא להפסיק כלל בין נטילת ידיים לסעודה לברכת המוציא, כן כתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן קסו). ועיין שם בכף החיים (אות א) דהיינו משום שיש דעות הסוברות שתכף לנטילה ברכה קאי על מים ראשונים.

בברכת רפואה שלמה,

הלל מאירס