שאל את הרב - כללי

המקור לביטוי חיים לנו שבק

  • י"ז תמוז התשע"ז

שאלה

מה המקור הקדום ביותר לאמירת "יבדל לחיים טובים" או "חיים לנו שבק" אם זה הלכה שצריך להגיד או מנהג והמקור לכך. תודה מראש

תשובה

שלום רב,

לא ידוע לי מה המקור הקדום ביותר לאמירת "יבדל לחיים טובים". אמנם טוב לומר כן, אך אין זו הלכה.

הביטוי "חיים לנו שבק" - כנראה מקורו מתוך נוסח גט חליצה שכתב הרמב"ם (הלכות יבום וחליצה פרק ד הלכה ל) "וחיי לרבנן ולכל ישראל שבק". וכן בשו"ת התשב"ץ חלק ג' (סימן קסד) שאלת ראובן מת "וחיי לרבנן ולכל ישראל שבק". וכן ראה עוד בשו"ת חתם סופר (חלק חושן משפט ריש סימן ט) שכתב אודות גביר אחד "שבק חיים לכל חי". וראה לבעל התניא באגרת הקודש (פרק כז) מה שכתב לבאר הביטוי שבק חיים לכל חי.

בברכה,

הלל מאירס