חגים ומועדי השנה

האם מותר לשמוע מוזיקה במוצאי תשעה באב?

  • כ"ד סיון התשע"ז

שאלה

רציתי לדעת מתי נגמר תשעה באב הבנתי שבצאת הצום נגמר תשעה באב אך שמעתי לפני כמה ימים רב שאומר שרק אחרי ט"ו באב אפשר לחגוג לשמוע מוזיקה ללכת לים וכו׳. תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

אין צורך להמתין עד ט"ו באב כדי לשמוע מוזיקה או ללכת לים. אולם יש דברים שצריך להמתין בשבילם עד סוף יום עשירי באב או עד חצות היום של עשירי באב, וכדלהלן:

1. לפי מנהג הספרדים מנהג כשר שלא לאכול בשר ושלא לשתות יין במוצאי תשעה באב - עד סוף יום עשירי באב (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקנח, וחזון עובדיה ארבע תעניות עוד תיג), ולפי מנהג האשכנזים יש להימנע רק עד חצות היום של עשירי באב (רמ"א שם).

2. לפי מנהג הספרדים מותר להתרחץ ולהסתפר ולכבס מיד במוצאי תשעה באב (חזון עובדיה שם עמוד תטו), ולפי מנהג האשכנזים יש להחמיר בזה עד חצות היום של עשירי באב (משנה ברורה סק"ג).

3. לפי מנהג הספרדים נכון להימנע משמיעת מוזיקה עד מוצאי יום עשירי באב (ראה מאמר מרדכי - פסקי הגר"מ אליהו זצ"ל על המועדים, פרק כט סעיף ה, ומשנה ברורה - איש מצליח סימן תקנח הערה 3), ולפי מנהג האשכנזים יש להימנע עד חצות היום של עשירי באב (יעויין משנה ברורה סק"ב).

4. לגבי הליכה לים - למנהג הספרדים מותר מיד במוצאי תשעה באב (ובאמת שלפי מנהג הספרדים, מותר מעיקר הדין אפילו לגדולים ללכת לבריכה בתשעת הימים, ואפילו בשבוע שחל בו תשעה באב, וכמו שכתב בשו"ת יחוה דעת חלק א' סימן לח, ובספר חזון עובדיה שם עמוד רלח), ולפי מנהג האשכנזים יש להחמיר עד חצות היום של עשירי באב.

5. כשחל תשעה באב בשבת, ונדחה ליום ראשון - לפי מנהג הספרדים מותר לאכול בשר במוצאי תשעה באב - כי זה בעצם מוצאי עשירי באב (יעויין חזון עובדיה שם עמודים תיד-תטו ד"ה ובט' באב דחוי, ואור לציון חלק ג' פרק כט סעיף כו), ולפי מנהג האשכנזים אין לאכול בשר ולשתות יין בלילה של מוצאי תשעה באב דחוי, אולם ביום מותר לאכול בשר ולשתות יין גם לפני חצות היום (רמ"א שם).

6. גם לפי מנהג האשכנזים מותר להתרחץ ולהסתפר ולכבס במוצאי תשעה באב דחוי - מיד (ראה משנה ברורה סק"ד).

7. מותר לשמוע מוזיקה במוצאי תשעה באב דחוי - מיד, והלכה זו היא בין לאשכנזים ובין לספרדים (לגבי אשכנזים, ראה משנה ברורה סק"ב, שער הציון סק"ד, ופסקי תשובות שם אות ג. ולגבי ספרדים, ראה חזון עובדיה שם, ואור לציון חלק ג' פרק כט סעיף כו).

בברכה,

הלל מאירס