שאל את הרב - כללי

מה היה בעולמות שנחרבו?

  • י"ד אייר התשע"ז

שאלה

שלום רב, למדתי עכשיו כי הקב"ה ברא עולמות והחריבם. הדבר העלה אצלי כמה שאלות שאשמח אם תוכלו בבקשה לישב אצלי: א. אם הקב"ה יודע הרי הכל, מדוע שמלכתחילה יברא עולם שסופו להכשל? כלומר, ברור לי שאם היצורים בעולמות אלה היו תבוניים ועם בחירה חופשית אז בסופו של דבר זה היה מותנה בהתנהגות שלהם. אולם, אם הוא כל יודע, אז הוא יודע מראש מה תהיינה הבחירות שלהם וכיצד הם ינהגו - ומדוע אם כן לברוא את העולמות הללו כאשר הוא יודע שבסוף ההתנהגות בהם תהיה לא טובה וסופו להחריבם? ב. האם יש סיכוי שאלוקים יחריב גם את העולם הנוכחי שלנו? תודה רבה מאש על העזרה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. אין הכוונה ליצורים תבוניים. ראה כאן הסבר למדרש זה:

https://www.hidabroot.org/article/185509

המדרש נועד ללמד אותנו בדרך משל שעולמנו הנוכחי הוא מושלם, בדומה לעבודתו של אומן שבונה וסותר עד שיוצר את הכד היפה ביותר. וזו תשובה לאומרים שהעולם אינו טוב. ה' בכבודו העיד עליו "טוב מאוד", ומכאן שהעולם הנוכחי שלנו הוא הטוב ביותר להשגת מטרתו ותכלית חיינו.

2. לא. זו נבואה מפורשת בתנ"ך: "כי אני ה' לא שניתי, ואתם בני יעקב לא כליתם" (מלאכי ג, ו).

עם זאת, אין הדבר סותר שעם בוא הגאולה השלמה ישתנה העולם בהדרגה, וייהפך למציאות רוחנית. ראה עוד בהרצאתו של הרב זמיר כהן על נבואות אחרית הימים:

 https://www.hidabroot.org/video/68365

בברכה,

דניאל בלס