חברה והשקפה

האם באמת הכל לטובה?

  • ו' חשון התש"פ

שאלה

האם באמת "הכל לטובה" לפי הדת היהודית. מה הדת היהודית אומרת על ביטוי זה? אשמח לכמה שיותר מקורות. תודה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הביטוי "הכל לטובה" הוא מגמרא מפורשת (ברכות דף ס, עמוד ב) על רבי עקיבא:

"פַּעַם אַחַת הָיָה רַ' עֲקִיבָא מְהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ.

הִגִּיעַ לְמָקוֹם אֶחָד,

בִּקֵּשׁ אַכְסַנְיָא וְלֹא נָתְנוּ לוֹ.

אָמַר: "כָּל מָה שֶׁעוֹשֶׂה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא הַכֹּל לְטוֹבָה".

הָלַךְ וְלָן בַּשָּׂדֶה,

וְהָיוּ עִמּוֹ חֲמוֹר וְתַרְנְגֹל וְנֵר.

בָּא אַרְיֵה וְאָכַל אֶת הַחֲמוֹר;

בָּא חָתוּל וְאָכַל אֶת הַתַּרְנְגֹל;

בָּא רוּחַ וְכִבָּה אֶת הנֵר,

אָמַר: "כָּל מָה שֶׁעוֹשֶׂה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא הַכֹּל לְטוֹבָה".

בּוֹ בַּלַּיְלָה בָּאוּ גְּיָסוֹת (פורעי חוק) וְשָׁבוּ אֶת בְּנֵי הָעִיר.

אָמַר רַ' עֲקִיבָא: וְלֹא אָמַרְתִּי לָכֶם: "כָּל מָה שֶׁעוֹשֶׂה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא הַכֹּל לְטוֹבָה"

כל מה ששולח ה' לאדם הוא לטובתו, ואפילו ייסורים קטנים ביותר נועדו לכפרה על עוונותיו במטרה להביאו שלם ומתוקן לגן-עדן.

הרב אליהו עמר - הכל לטובה

אמרו חז"ל במסכת ערכין (דף טז, ב): "עד היכן תכלית הייסורין? ...אפילו נתכוונו למזוג לו כוס יין במים חמין ומזגו לו בטעות בצונן, או שנתכוונו למזוג לו בצונן ומזגו לו בחמין, הרי זה נקרא ייסורים... אפילו נהפך לו חלוקו כשלבשו, והוא צריך לחזור ולהופכו, הרי אלו ייסורים... עד היכן תכלית ייסורין? אפילו הושיט ידו לכיס ליטול שלוש מטבעות, ועלו בידו שתיים, הרי אלו ייסורים!"

בעולם הבא רואות הנשמות שכל מה שעשה ה' היה לטובתן, ואפילו הייסורים הקשים ביותר, בדומה לרופא מנתח אשר מרפא את החולה, כך ה' מרפא את הנשמות.

אמרו חז"ל (פסחים דף נ, עמוד א): "לא כעולם הזה העולם הבא: העולם הזה - על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא כולו (אומר): הטוב והמטיב"

אך מטרת הסבל והקשיים אינה רק לכפר על עוונות, אלא גם כדי לתת לנשמה את היכולת להחליט בעצמה אם להתקרב לה' מתוך אהבה, ועל ידי כך היא זוכה לקירבתו באמת. אך זו סוגיה קשה, ואי אפשר למסור עליה תשובה קצרה. בקישורים שבסוף התשובה ישנה התייחסות רבה לשאלת הסבל, וההסבר מדוע הסבל נצרך כדי להשיג את מטרת הבריאה. נא לקרוא בקישורים הבאים:

אם הכל לטובה - אז למה צריך להתפלל?

אם אבא אוהב - אז למה כואב?

בברכה,

דניאל בלס