תורה ומדע

מהו הרקיע, ומהם "המים שמעל לרקיע"?

  • כ"ח אדר התשע"ז

שאלה

צפיתי בהרצאה של הרב זמיר על ימי בראשית ובה נאמר למיטב הבנתי שהרקיע הוא שכבת האטמוספירה מסביב לכדור הארץ, והמים שיש מעל לרקיע הם המים שנמצאים על הכוכבים שבחלל. נתקלתי בקושי עם הדברים משום שכתוב בבראשית על בריאת המאורות והכוכבים :"ויתן אותם אלוקים ברקיע השמים להאיר על הארץ". דבר זה אומר לי שהכוכבים נמצאים בתחום הרקיע. הרקיע אם כך לא יכול להיות האטמוספירה שכן הכוכבים נמצאים מעבר לו. אשמח לביאור של הדברים. בתודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

הבנת נכון, אך עליך לדעת שכל הכוכבים נבראו עוד ביום הראשון. כך מבאר רש"י בפירוש: "יהיו מאורות - מיום ראשון נבראו, וברביעי ציווה עליהם להיתלות ברקיע".

נראה כי ביום הרביעי תיקן הקב"ה את האטמוספירה של העולם, כך שקרני האור יוכל לחדור לראשונה לתוך פנים כדור הארץ.

זו לשונו של הרמב"ן: "והיו למאורות ברקיע השמים להאיר על הארץ - הוסיף שיהיה אורם מגיע לארץ". גם אור החיים כותב: "פירוש, שיאירו המאורות בכל הקף השמים, וגם יגיע אורם עד למטה לארץ" - מסתבר שהשמש והירח לא נראו עד אז מפני הארץ, אולי בגלל שהאטמוספירה היתה עבה מידי.

לפי ביאורו של אור החיים ניתן לומר שעד היום הרביעי נראה רק מעט אור בכדור הארץ, אך לא בצורה מסודרת ומאירה "בכל הקף השמים".

לגבי המים שמעל השמים, ראה פירוש על דרך הפשט:

https://www.hidabroot.org/article/213553

בברכה,

דניאל בלס