חברה והשקפה

שלום כבוד הרב כבד אווז

  • כ"ה אדר התשע"ז

שאלה

אני יודעת שכבד אווז לא זוכה לכשרות מהודרות בגלל "צער בעלי חיים" השאלה שלי היא למה חלב של פרה מקבל כשרות מהדרין הרי הדרכים היום להוציא חלב מפרה הן ממש לא דרכים הומניות הן אפילו ממש מתעללות! וזה כבר ממש לא בא בדרך הטבע (החלב) הפרות עוברות התעללות לא פחות מהאווזים. איך זה זוכה לכשרות?? אם עם הזמן הפוסקים פסקו שעוף לא אוכלים עם חלב למה היום לא פוסקים שאסור לשתות חלב?! הרי בהרבה דברים "הקצנו" למה פה אנחנו נותנים לזה תוקף חוקי??

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

קודם כל אינני מבין מהי ההתעללות בהוצאת חלב במכונות ששואבות אותו. לפי מה שראיתי הפרות הולכות בעצמן מרצונן כדי שישאבו להן את החלב.

אין הדבר דומה כלל לאווזים שתופסים בכח ומפטמים אותם למרות שאינם רוצים לאכול.

לגבי שאלתך -

יש איסור צער בעלי חיים, ויש איסורי אכילה של טריפות ונבלות.

ושני האיסורים הללו אינם קשורים זה לזה.

איסור צער בעלי חיים הוא בחיי הבהמה.

ואיסור טריפות ונבילות נוגע לאכילת עופות ובהמות במותם.

בעל חיים שסבל אינו נאסר לאכילה, למרות שהאדם שגרם לסבל זה ודאי ייענש על כך משמים.

כך גם האווז שפוטם אינו נאסר בהלכה בגלל איסור צער בעלי חיים (שהוא וודאי איסור בפני עצמו, ומי שגרם אותו ייענש על כך), אלא בגלל שבעת שמלעיטים את האווז נפגמים לרוב איבריו הפנימיים, והוא נהפך לטריפה בגלל גרימת חורים בוושט.

עם זאת ודאי ראוי וצריך להימנע מגרימת צער לבעלי חיים בתעשיית הבשר בישראל. וכתבתי על זאת בהרחבה בשני מאמרים שמבארים סוגיה זו:

על צער בעלי חיים בתעשיית הבשר בישראל:

www.hidabroot.org/he/article/82824

צער בעלי חיים: לא בכשרויות למהדרין:

www.hidabroot.org/he/article/90810

בברכה,

דניאל בלס