חברה והשקפה

האם ה’ מכניס לגויים שנאה בנו?

  • ט"ז אדר התשע"ז

שאלה

שלום. האם זה נכון שהקב"ה מכניס לגויים שנאה בעמ"י או שזה עניין של בחירה והם בוחרים לשנוא?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כך מסבירה הגמרא את שמו של הר-סיני:

"מדוע נקרא שמו "סיני"? – מכיוון ששם ירדה שנאה לישראל" (מסכת שבת דף פט, ב).

ועוד נאמר:

"אמר ר' שמעון בן יוחאי הלכה היא בידוע שעשו שונא ליעקב  (ספרי במדבר סט)

השנאה אכן ירדה משמים, אך אין לוקח מן הגויים את הבחירה החופשית. כלומר, למרות שקיימת שנאה כללית לישראל בגין עוונותינו, סוף סוף ה' איננו מחליט עבור הגויים כיצד יפעלו כלפי ישראל. הגויים יכולים לגבור על שנאתם מתוך מבט שכלי או תועלתי, או להוציאה אל הפועל ולהלחם בישראל מעבר לכל שיקול הגיוני.

כך אמרו חז"ל, שאין הקב"ה מגלגל חובה אלא על ידי חייב. ופירוש הדבר הוא שכאשר יש גזירה על ישראל, ה' מוציאה אל הפועל על ידי האומה שבוחרת להרע לישראל. בעת העתיקה היו אלה המצרים, בעת אחרת הרומאים, ובעת האחרונה היו אלה הגרמנים הנאצים, אך כיום אלה הערבים. צא ולמד שהשנאה היא אותה שנאה קיצונית להרוג להשמיד ולאבד את כל היהודים - אך אומות מתחלפות!

מכאן שיש בחירה חופשית לכל אומה אם להשלים או להצר לישראל, ואם היא בוחרת להצר - ה' משתמש בה כשליח להרע, עד שיקבלו את עונשם.

ראה עוד במאמרי.

בברכה,

דניאל בלס