חברה והשקפה

מה הבעיה בריאליטי?

  • ב' אדר התשע"ז

שאלה

שלום, רציתי לקבל הסבר יותר ארוך ומפורט (לא רק אם מוותר או אסור) לגבי הבעיה שבצפיה בתוכניות ריאליטי. בתודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. הדמויות בתכניות אלה רודפות ממון, כבוד ויופי חיצוני, מעודדים ליצנות, ומדברים לשון הרע איש על רעהו. ונלחמים על כבודם ועל מעמדם בשביל עושר ופרסום.

דמויות אלה מוצגות כגיבורים, ובכך הופכות למושא לחיקוי והערצה. אך אינן ראויות לחיקוי ולהערצה, ולהיפך מכך.

האדם היהודי צריך להתחקות אחרי צדיקים וחכמים, אחרי גדולי ישראל. ולא אחרי אלילי תרבות חיצוניים רודפי תאוות חומריות.

קיבלנו כלל "והיו עיניך רואות את מוריך". עלינו לכוון את לבנו ורצונו להידמות לגדולי ישראל, אבות האומה והאמהות הקדושות.

מנגד זאת אסור להסתכל בפניו של אדם רשע כדי שלא לקבל מהשפעתו. גם אם אנשים אלה אינם רשעים, מכל מקום רחוקים מהם מדרכי הצדיקים, ואין ללמוד מהם וממעשיהם.

2. תכניות אלה מושכות את הנפש לרצות באותם דברים שגיבוריהם רוצים בהם. במקום להרגיל את הנפש היהודית לצניעות וענווה וחסד ומידות טובות וחכמה, הנפש מתרגלת למשיכה אחרי תאוות חיצוניות, אקשן, בידור, ליצנות, גאווה, כבוד ועושר.

3. מלבד האיסורים החמורים שיש בצפייה בתכניות אלה, כמראות אסורים ורכילות ולשון הרע, הרי שתכניות אלה גם ממכרות, ומאבדות את זמנו של האדם בהבל וריק.

קיבלנו את חיינו לזמן קצר. אנו נשמה אלוקית בתוך גוף שירדה לעולם הזה כדי לעמוד בנסיונות ולקיים תורה ומצוות. התעסקות בהבלים כאלה מרחיקים מהתורה.

כל המחובר להבלים אינו מחובר לתורה ולמצוות.

דוד המלך פותח את התהילים בפסוק:

"אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים ובדרך חטאים לא עמד ובמושב לצים לא ישב".

בעזרת השם נתרחק מכל השפעה רעה, למען נתחבר לדברים שבקדושה.

בברכה,

דניאל בלס

נשלח מחו"ל ביום חול