חברה והשקפה

חאט העגל ביאת משיח

  • ט' שבט התשע"ז

שאלה

1.כתוב שבמתן תורה הקב"ה ביטל תמיתה בעולם ובחטא העגל הוא החזיר תמיתה לעולם ושמעתי שכל הענין עם חטא העגל היה להראות שיש תשובה בעולם ועם ישראל יכל להתגבר על זה אז למה הוא החזיר תמיתה לעולם אם זה רק להראות תשובה? 2.כתוב שהארי"זל אומר שכל הנשמות של היום גילגולים וכתוב שעד שלא יכלו כל הנשמות שבגוף לא יבוא המשיח אז איך זה מסתדר עם הארי"זול? תודה

תשובה

שלום וברכה

הכוונה בגמרא היא שעם ישראל היה צריך לקבל כוחות מיוחדים נוספים מבורא עולם כדי שיוכלו להתגבר על החטא אבל הקב"ה לא נתן את הכוח הזה כדי להורות תשובה לרבים שניתן לחזור בתשובה על עוון חמור כזה של רבים.

אבל למעשה בסופו של דבר הבחירה של עם ישראל היתה חופשית והם החליטו לחטוא רחמנא ליצלן ולכן הם נענשו שנגזר עליהם מיתה.

2. שפתי כהן
נאמר (תהלים ס"ח, ז') מוציא אסירים לא אמר הוציא על מה שעבר אלא מוציא לרמוז על העתיד שעתיד הקב"ה להוציא הנשמות ממאסר גופם, ואין הדבר תלוי אלא בתשובה עד שישובו בתשובה וישובו ויתישבו ולא יצטרכו עוד לגלגול, כמאמרם ז"ל (יבמות ס"ב.) אין בן דוד בא עד שיכלו כל נשמות שבגוף שלא יצטרכו עוד לגוף ויצאו ממאסר גופם בכשרות מעשיהם.