שו"ת ט"ו בשבט

מהם מנהגי ט"ו בשבט? והאם יש מצוות מיוחדות ליום הזה?

  • י"ב שבט התשע"ח

שאלה

שלום רב, רציתי לדעת מה עושים/לא עושים בט"ו בשבט? ומהן המצוות ביום זה? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. המנהג ברוב תפוצות ישראל בליל ט"ו בשבט לעטר את השלחן בכל פירות האילן, ובמיוחד מפירות שבעת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל, כל איש כאשר תשיג ידו, ולברך על הפירות (חזון עובדיה ט"ו בשבט וברכות עמוד ד. ועיין שם עמוד עדר שהמקור לזה הוא מספר תיקון יששכר, שהיה בזמנו של מרן הבית יוסף, בדף לא עמוד ב, ודבריו הובאו בפרי חדש סימן קלא סעיף ו. וע"ע משנה ברורה סימן קלא ס"ק לא, כף החיים שם אות צז, שערי הלכה ומנהג חלק אורח חיים חלק ב' סימן רפד, ובמה שהביא בזה בספר פסקי תשובות חלק ו' סימן תרפה אות יג).

2. לא אומרים תחנון בט"ו בשבט מפני שהוא ראש השנה לאילנות (שלחן ערוך אורח חיים סימן קלא סעיף ו, ומשנה ברורה שם ס"ק לא).

3. הובא בספרים (ראה בני יששכר מאמרי חודש שבט מאמר ב' אות ב, ולשון חכמים חלק א' סימן לח) שיש עניין להתפלל בט"ו בשבט שיהיה לו אתרוג מהודר בסוכות.

ולעניין ט"ו בשבט שחל בשבת, יעויין כאן.

בברכה,

הלל מאירס