האם מותר הלכתית לרמות במבחנים אקדמאיים?

  • י' טבת התשע"ז

שאלה

שלום! אני אשאל שאלה שבעיניי התשובה נראית ברורה, אבל חבר שלי לא מסכים. האם מותר לרמות במבחנים אקדמאים? ספציפית לצורך הדוגמא לזייף תעודת זהות של הנבחן עם תמונה של מי שאמור להבחן במקומו, ואז לבקש תמורת תשלום מאותו אדם לגשת למבחן? או דוגמא אחרת: לקחת פלאפון ולחכות שהתשובות הנכונות שנאספו מחוץ לכיתה מאנשים שכבר עשו את המבחן ישלחו ע"י מי שאסף את התשובות למי שנבחן בתוך הכיתה? אם התשובה לאחת מהשאלות הנ"ל אינה חד משמעית, אבקש מספר חוות דעת. בברכת שבוע טוב, יוני.

תשובה

שלום רב,

אסור לרמות במבחנים אקדמאיים, כי מלבד שיש בזה משום גניבת דעת, גם יכול להיות מדובר בגניבת דבר ממש, כי לדוגמא אדם שמרמה במבחן כזה שמקבלים עליו בסוף תואר שאיתו אפשר לצאת לשוק העבודה, גורם לכך שיקבלו אותו לעבודה רק בגלל שיש לו את אותו תואר, ונמצא א"כ שהוא גנב ממון מהמעסיק שקיבל אותו רק בגלל התואר - שהוא השיג במרמה.

מקורות: הגר"מ פיינשטיין זצ"ל בשו"ת אגרות משה חלק חושן משפט חלק ב' (סימן ל) וכן הגר"ש וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק י' (סימן קסג). וע"ע בשו"ת משנה הלכות חלק ז' (סימן ערה) ובספר עלינו לשבח חלק א' (עמוד תרמב).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס