תפילה וברכות

ברכת האורח בברכת מזון

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, האם כשבאים אורחים לבית מסויים עם מאכל כלשהו שנקנה מכספם , נניח פיצה שברכתה ´המוציא לחם מן הארץ´ האם בני הבית "המארחים" כשהם יברכו ברכת המזון , צריכים לברך ברכת האורח מאחר והמאכל לא נקנה מכספם ? או שמא האורחים , למרות שקנו מכספם את הפיצה הם אלו שצריכים לברך ברכת האורח בברכת במזון כי הם אוכלים בבית לא שלהם? אשמח לתשובה בנושא. בברכת ישר כח עצום, מוריה.

תשובה

שלום וברכה

א. מעיקר הדין, זה שמשלם את הסעודה הוא בעל הסעודה, ואותו יש לברך בברכת האורח, ואין חיוב לברך את בעל הבית שלא סיפק את הסעודה, ורק הרשה לסעוד בבביתו.

ב. לפיכך, המתארחים בבתי מלון או מסעדות, אין עליהם חובה לברך ברכת האורח, מכיון שהמתארחים משלמים על סעודתם. כך פוסק המשנה ברורה.

ג. אולם טוב עין מברך את בעל הבית גם כשלא הוא זה שמממן את הסעודה, וכדעת היעב"ץ בספרו מור וקציעא.

ד. ולכאו´ לפי זה יוצא, שבשאילתך, בעלי הבית המארחים יצטרכו לברך ברכת אורח לאלו ששילמו את הסעודה מכספם, ואילו המתארחים -בטוב עינם- יברכו אף הם את המארחים בברכת האורח.

בהצלחה - מנשה ישראל