באיזו תנוחה מותר לקרוא קריאת שמע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד כבוד הרב שבוע טוב, לפני כשבועיים שאלתי האם מותר לבצע קריאת שמע שעל המיטה בשכיבה והתשובה הייתה שיש לעשותה בישיבה או בעמידה. לאחר שאמרתי זאת לקרוביי הם התעקשו שאני טועה ופתחו בקיצור שולחן ערוך. שם היה כתוב שניתן לקרוא ´בשבתך בביתך ובלכתך בדרך ובשכבך ובקומך´. בנוסף אמרו שבמידה וקוראים בשכיבה יש לעשות זאת על הצד בלבד. העניין הוא שבקיצור שולחן ערוך התייחסו לקריאת שמע בכלליות ולא לקריאת שמע שעל המיטה. האם ניתן לקבל הסבר יותר מדוייק על אופן ביצוע הקריאה? תודה מראש ושבוע נהדר..

תשובה

שלום וברכה

בניגוד למה שהשיבו לך, ואיני יודע מי השיב לך, מותר להגיד קריאת שמע שעל המיטה בשכיבה. ואכן, אין לקרוא שמע שעל המיטה בשכיבת פרקדן, על הגב או על הבטן, אלא בשכיבה על הצד, ואם קשה מאוד לשכב על הצד אפשר להסתפק בהטיה קלה אל הצד.

שבוע טוב - מנשה ישראל