למה אין להסתכל בפני המת?

  • כ"ד תשרי התשע"ז

שאלה

למה לא טוב להסתכל בפניו של המת לפני הקבורה? ולמה הדבר יכול לגרום? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

הגמרא אומרת שהסתכלות בפניו של המת גורמת שיהיה לאדם קשה להבין את לימודו (מסכת הוריות דף יג עמוד ב, ורש"י שם) או לשכח את לימודו (משנה ברורה סימן ב סק"ב), וכן גורמת לעיניו לכהות (חופת אליהו רבה שער ג). וע"ע בשו"ת דבר יהושע חלק א' (סימן לה אות ב) שדן אם גם הסתכלות על מת בתמונה יכולה לגרום לקושי בהבנת הלימוד. ע"ש.

אולם כל זה הוא דווקא אם מתבונן במת ביותר, אולם בראייה בעלמא אין זה גורם נזק כלל (הנצי"ב זצ"ל בספרו מרומי שדה במסכת הוריות שם, והגר"ח קניבסקי שליט"א בספרו שיח השדה בקונטרס זכרון חלק ב' אות כה. וע"ע בשו"ת לב אברהם סימן צא. וע"ע בספר שמירת הגוף והנפש חלק ב' עמוד תתכו מה שהביא בשם הגר"י זילברשטיין שליט"א בספר חכם לב יקח מצוות).

בברכה,

הלל מאירס