שאל את הרב - כללי

אנטישמיות והרפורמים וטלאי צהוב

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב כתבת כמה פעמים כי האנטישמיות נולד כתוצאה מהרפורמה, אשמח למקורות בעניין.

תשובה

: נוסף: ספר הליקוטים להרמ"ד וואלי: "ענין הסימן שהמציאו האומות שילבשו בני ישראל על בגדיהם להיכר [טלאי צהוב, וכידוע שטלאי על הבגדים היה רעיון עתיק בארצות הקידמה הרבה לפני גרמניה הנאצית], הם חשבוה לרעה, והאלוהים חשבה לטובה, כי על ידו יבדילנו מעמי הארצות, ולא יחטאו, ונרמז במה שכתוב ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי, כדי שתהיו שלי, ולא של ס"מ האורב את נשמתכם, והנה בטרם שהיו חואים היו ניכרים בצלם האלוקים שהיה תמיד נגד פניהם, והוא כוונת הנאמר: ונודע בגויים זרעם, וגו, כל רואיהם יכירום כי הם זרע ברך ה"`, ולא היה צורך לסימן אחר, אבל אחר שחטאו וסר סוד הצלם או שחשך הצלם מפני העוונות המבדילים, או אז הוצרכנו לסימן אחר".

בהצלחה - מנשה ישראל