תפילה וברכות

אבל אנחנו ואבותינו חטאנו

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב בימי הסליחות אנו חוזרים שוב ושוב על וידוי זה, ואני לא מבין איך תקנו לומר דבר כזה, והרי זה נראה כזלזול בכבוד ההורים שקוראים אותם חוטאים, ובכלל מה הרעיון להתוודות על חטא ההורים. אשמח לקבל תשובה גם במייל, תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

הנוסח הותקן על שם הנאמר בתורה בפרשת בחוקותי "והתודו את עונם ואת עון אבותם (ויקרא כו מ), ובספר אגרא דכלה הביא מה שקיבל מרבו את ההסבר לזה, כי הצאצאים לפני שיצאו לעולם הם נכללים בנשמתו של ההורה, ולכן: "השב צריך לשוב על עונות אביו, שאפשר שגרם אל האב לחטוא בהיותו אתו עמו בכח במוחו, וראיה לדבר שנתפגמו כל הדורות בחטא אדם הראשון". וראה שם בהמשך דבריו שזה משתלשל גם בכיוון ההפוך.

בהצלחה - מנשה ישראל