תורה ומדע

שעטנז - שאלה לגבי עובדות מדעיות

  • י"ב אלול התשע"ו

שאלה

בפירוש הנצי"ב לתורה, מבואר בספר ויקרא יט-יט שאם נכרוך בגד שעטנז על מכשיר ה"טלגרף" הדבר מפריע לשידורים העוברים דרכו משום שהשעטנז פוגע בטבע הברזל. בנוסף, באחת ההוצאות מובאת הערה שאם הנצי"ב היה בימינו, היה יכול להוסיף שבגד שעשוי משעטנז מתפורר בחללית שנמצאת בחלל. אשמח לשאול את הרב האם שתי העובדות המצוינות מבוססות מבחינה מדעית? בתודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

פירוש הנצי"ב נקרא "העמק דבר", ובדקתי בו, ואינו מזכיר חלליות ולא חלל. ראה כאן.

https://www.hebrewbooks.org/14022

מה שכותב שם הוא כדלקמן:

""והוא מסתרי הטבע וידועים לחכמי הטבע, ואזהרה זו שייך גם כן לשמירת שלום במדינה, כי כאשר נשחת סדור הרוחני בעולם הבריאה משתנה גם כן סדר הגשמי, כי רוח החיה שבכל הבריאה באופני הרוחני עומד".

אשמח אם תציין מקור מדעי שכותב ששעטנז מתפורר בחלל, או מפריע לשידורים.

ראיתי רק מקור אחד שמציין סכנה של חומר דליק בחלל - התלקחות הנוצרת בעקבות "חשמל סטטי" בין האריגים של שעטנז.

astronauts can't have wool and linen combined in their suits

 The fabrics are prone to static electricity discharge, and sparks like that are a fire hazard in the oxygen rich environment of the space station, shuttle, or other capsules.

  I would imagine it has to do with static electricity and the dangers associated with sparks i.e. fire hazard, as well as sensitive electronic equipment.

 אך איני יודע עד כמה המידע הזה אמין. הוא דורש עיון נוסף, ואם יש ברשותך מקורות - אשמח לראותם.

בברכה,

דניאל בלס