טעות מתמטית בתורה?!

  • ט' אלול התשע"ו

שאלה

שלום רב. כתוב שיצאו ממצרים 600 אלף גברים מגיל 20 ומעלה וכתוב כמה אנשים היו בכל שבט אבל סתם אמרתי לעצמי שאני אעשה את החישוב בעצמי ויצא לי 603 אלף ולפי מפקד ערבות מואב יצא לי 601 אלף. האם זו טעות מתמטית?כפי הנראה כן אבל אולי יש לזה הסבר

תשובה

שלום וברכה

ביציאת ישראל ממצרים היו בני ישראל קרוב לשש מאות אלף וכמבואר בפסוק שמות פרק יב (לז) וַיִּסְעוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מֵרַעְמְסֵס סֻכֹּתָה כְּשֵׁשׁ מֵאוֹת אֶלֶף רַגְלִי הַגְּבָרִים לְבַד מִטָּף: ובמדרשים מבואר שהיה חסר אחד לשישים ריבוא כמובא בתולדות יצחק  כשש מאות אלף רגלי, לא אמר שש מאות ובפרקי דרבי אליעזר לפי שהיה חסר אחד מה עשה הקדוש ברוך הוא נכנס עמהם במנין ועלה מספרם שישים רבוא, הוא שנאמר [בראשית מו ד] אעלך גם עלה ע"כ.
בשנה השניה לצאת בני ישראל נספרו שוב בני ישראל לאחר הקמת המשכן כמבואר בספר במדבר שם כבר היו הרבה יותר וכמבואר בתורה במדבר פרק א (מו) וַיִּהְיוּ כָּל הַפְּקֻדִים שֵׁשׁ מֵאוֹת אֶלֶף וּשְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים וַחֲמֵשׁ מֵאוֹת וַחֲמִשִּׁים: וזאת מלבד בני לוי שלא נספרו,

בערבות מואב המניין היא לאחר ארבעים שנה ואלחר פיטרת כל אנשי דור המדבר.