השותפים גונבים ממני, האם זו יד ה'?

  • ה' אלול התשע"ו

שאלה

שלום הרב. אני יהודי חרדי. למדתי בישיבות כול חיי. כיום אני עובד. לרוע מזלי השקעתי את רוב כספי עם שני יהודים, והם ככול הנראה רוצים לגנוב אותו ממני. האם הקב״ה סידר שהם יגנבו את זה ממני או שזה פשוט אשמתי שלא החתמתי אותם על נייר? האם הקב״ה נותן לעולם להתנהל ע"פ טבע, ואם לא החתמת אותם זה אשמתך, או שהקב״ה גרם לכך?

תשובה

שלום וברכה

באור החיים הקדוש מבואר שאדם יכול לגנוב מחבירו גם מה שלא היה אמור להיגנב ממנו, והקב"ה מחזיר את הגניבה לנגזל.

זאת אומרת שלא יתכן שיחסר לך ממון בגלל גניבה של פלוני. אבל כן יתכן שברגע זה יהיה לך עגמת נפש על הגניבה וחיסרון הזמני על ידי בחירתו של השני לחטוא.

עוד מבואר במקומות אחרים באור החים הקדוש שאין באמת אפשרות להזיק אדם ולגרום לו צער ללא חטא, אלא לפעמים האדם חטא והמקטרג מקטרג והקב"ה מאריך אף ולא מעניש מיד, אבל כאשר בעל הבחירה מחליט להזיק הקב"ה נותן לו רשות מחמת המקטרג שדורש לעשות משפט באדם זה על חטא פלוני. זהו שאמרו חכמים אין ייסורים בלא חטא.

בהצלחה,