שו"ת חודש אלול

האם לצום על עוונות?

  • ב' אלול התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב. אם בעבר טימאתי עצמי בעוון שז"ל ונשאתי אשה כשרה וקיבלתי על עצמי עזיבה חרטה וידוי וקבלה לעתיד האם נמחלו העבירות או שבכל זאת טוב וכדאי לעשות התיקונים הנ"ל בספרים ובפרט צום פ"ד לילה ויום והשאר לפדות בצדקות ובפרט חודש אלול ועשי"ת ושובבים או שודאי שנמחלו?

תשובה

שלום וברכה

התשובה מכפרת על כל העוונות, בכל זאת כתבו הספרים שיש צורך ביייסורים למרק את העוונות מהנפש לגמרי, הצומות הם במקום ייסורים וכמבואר בספר התניא. בדורינו שהדורות חלושים והצומות מחלישים את האדם מעבודת ה', ראוי לעשות תיקונים אחרים לא להזדקק לייסורים. העיצות היום לימוד תורה רצוף ללא הפסקה לדברים בטלים, גמילות חסד בגופך בפועל ושמירת שבת כהלכה בדיקדוק רב. שלש אלו ימרקו את הנפש מכל עוון ופגם ולא תצטרך לצומות ולא לסיגופים.