חברה והשקפה

>המבול

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב... הרב גדליה נדל ז´ל שואל שאלה, ועליה הוא בונה סברא... ´והמים גברו מאוד מאוד על הארץ ויכוסו כל ההרים הגבוהים אשר תחת כל השמים´ - האם גם הר האוורסט כוסה? להלן אנו שומעים שהמים חסרו מקץ חמישים ומאת יום, ´ותנח והתיבה בחודש השביעי בשבעה עשר יום לחודש על הרי אררט´, שהם - לפי אונקלוס והמפרשים - הרי כורדיסטן. מדוע לא נחה על האוורסט? מסתבר שהרי אררט הם ההרים הגבוהים ביותר שכוסו ע´י המבול, כי המבול לא היה אלא בסביבה ההיא, סביבת הסהר הפורה. שם גברו המים מאוד מאוד, עד שהפכו את כל האיזור לאגם ענקי, בשאר איזורי העולם אולי לא ידעו שיש בכלל מבול´ (מתורתו של ר" גדליה, עמ" קכא"). מה דעתו של כבוד הרב על סברתו של הרב גדליה?

תשובה

שלום וברכה

קדם לסבור כך, הגאון המפורסם רבן של כל בני הגולה רבי יהונתן אייבשיץ זצ"ל בספרו תפארת יהונתן [פרשת נח] שהמבול היה רק במקומות המיושבים על ידי בני אדם.

ומותר בהחלט לסבור כך, ולהאמין כך. ולשון הפסוק וימח את כל היקום אשר על פני האדמה, יתפרש לפי זה על הכלל הידוע ´דברה תורה כלשון בני אדם´.

בהצלחה - מנשה ישראל