תפילה וברכות

כמה שאלות><

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ! מספר שאלות: 1. כאשר אני מברך על טלית בבוקר עם הנחת התפילין במידה ואני קורא גם לש יחוד... קודם הברכה האם עליי גם לברך ´והריני מכון.....גם טלית הקטן שעלי´ במידה ואינני לובש ציצית קטן ? , האין זו ברכה לבטלה ? האם לדלג על ´והריני מכון.....גם טלית הקטן שעלי´ או לא לומר לשם יחוד .... כלל? 2. ע´פ הלכות הבן איש חי : ´המתפלל צריך לכוין בכל הברכות, ואם אחר עמל וטורח והשתדלות רב אינו יכול לכוין בכולם, ישתדל ויתאמץ לפחות לכוין באבות שהיא ברכה ראשונה ואע´ג דמן הדין אם לא כיון באבות אינו יוצא י´ח וצריך לחזור, כתבו האחרונים דבזה´ז אין חוזרין משום חסרון כונה, דשמא גם בחזרתו לא יכוין. והגאון מהר´ח מואלוז"ן ז´ל נתן עצה לכל אדם שיצייר בדעתו צורת האותיות שמוציא מפיו, ועי´כ מוכרח שתהיה כונתו שלימה. וטעמו ונימוקו עמו דפח´ח, מיהו העושה כן א´א לו להתפלל עם הציבור דמוכרח שיאריך הרבה בתפלתו, אך בברכה ראשונה בלבד אפשר לעשות כן, ולכן כל אדם יזהר להרגיל עצמו בכך בשלשה ראשונות או לפחות בברכה ראשונה:´ מה זו ברכת אבות שבתפלת 18 ומה עליי להכווין ? בכל אופן , אני תמיד משתדל ב 18 להוציא כל מלה ומלה (לעצמי בלחש) בצורה חדה וברורה ולכוין בכל מילה שאני מוציא ע´פ הבנתי את התפלה , פרט למקבץ נדחיי שהבנתי שיש לכוין כנגד כל טיפות שיצאו לבטלה רח´ל להשיב למקומן הקדוש . תוכל להרחיב לי בנושא כוונות ב18 או אולי באילו ספרים אני יוכל למצוא הרחבות? 3. אני מעוניין ללמוד חומשים אבל לא כסיפורים אלא כתורה על הרמזים והסודות הטמונים ... הבנתי שתרגום אונקלוס שנכתב ברוח הקודש הוא מתאים אך אינני יודע ארמית . (נ.ב : האם זה יומרני ללמוד לבד חומשים ברמה הזאת ? , לא למדתי תורה מעולם) 4. האם זה בסדר לקרוא תהלים לאחר הנחת תפילין כאשר תפילין עדיין עליי . 5. מה עניין עם 3 הצעדים לאחור לפני 18 ? מצטער על כל השאלות . מה שיהיה בכוחך לענות יבורך . תודה רבה לך על העבודה המבורכת שאתה עושה , השם ישמור אותך . כל טוב .

תשובה

שלום וברכה

1. במקרה ואין לך טלית קטן יש לדלג על המלים והריני מכוון.

2. הברכה הראשונה של שמונה עשרה.

עיקר הכוונה היא פירוש המילות כרגיל.

3. מומלץ ללמוד את החומש עם פירוש רש"י והרמב"ן.

4. מצויין.

5. שולחן ערוך אורח חיים סימן צה

י"א כשעומד להתפלל ילך לפניו ג' פסיעות, דרך קרוב והגשה לדבר שצריך לעשות ומאחר ואנו עומדים במקום אחד יש ללכת אחורה כדי שנוכל ללכת קדימה.

בברכה - בנימין שמואלי