תפילה וברכות

מהיכן מתחילה בקידוש ברכת ליל שבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום. אני מבקשת לדעת מהיכן מתחילה ברכת ליל שבת בזמן הקידוש וכן, מהיכן מתחילה ברכת ההבדלה במוצ´ש. בעלי הוא ספרדי. תודה. לדעתי בעלי לא עושה זאת כראוי.

תשובה

שלום וברכה

קידוש ליל שבת:
יוֹם הַשִּׁשִּׁי. וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם:
וַיְכַל אֱלֹהִים בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה. וַיִּשְׁבֹּת בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי מִכָּל מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה:
וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים אֶת יוֹם הַשְּׁבִיעִי וַיְקַדֵּשׁ אֹתוֹ. כִּי בוֹ שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר בָּרָא אֱלֹהִים לַעֲשׂוֹת:
סַבְרִי מָרָנָן. (ועונים - לְחַיִּים):
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הַגֶּפֶן:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְרָצָה בָנוּ, וְשַׁבַּת קָדְשׁוֹ בְּאַהֲבָה וּבְרָצוֹן הִנְחִילָנוּ, זִכָּרוֹן לְמַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית, תְּחִלָּה לְמִקְרָאֵי קֹדֶשׁ, זֵכֶר לִיצִיאַת מִצְרַיִם. וְשַׁבַּת קָדְשְׁךָ בְּאַהֲבָה וּבְרָצוֹן הִנְחַלְתָּנוּ:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, מְקַדֵּשׁ הַשַּׁבָּת:

זה עיקר ההבדלה

כִּי הִנֵּה הַחֹשֶׁךְ יְכַסֶּה אֶרֶץ וַעֲרָפֶל לְאֻמִּים. וְעָלַיִךְ יִזְרַח יְדֹוָד וּכְבוֹדוֹ עָלַיִךְ יֵרָאֶה:
סדר הבדלה:
יקח הכוס בידו ויאמר:
כּוֹס יְשׁוּעוֹת אֶשָּׂא. וּבְשֵׁם יְדֹוָד אֶקְרָא:
אָנָּא יְדֹוָד הוֹשִׁיעָה נָּא. אָנָּא יְדֹוָד הַצְלִיחָה נָא:
הַצְלִיחֵנוּ. הַצְלִיחַ דְּרָכֵינוּ. הַצְלִיחַ לִמּוּדֵינוּ. וּשְׁלַח בְּרָכָה רְוָחָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יָדֵינוּ. כְּדִכְתִיב:
יִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יְדֹוָד וּצְדָקָה מֵאֱלֹהֵי יִשְׁעוֹ:
לַיְּהוּדִים הָיְתָה אוֹרָה וְשִׂמְחָה. וְשָׂשׂן וִיקָר:
וּכְתִיב וַיְהִי דָוִד לְכָל דְּרָכָיו מַשְׂכִּיל. וַידֹוָד עִמּוֹ:
כֵּן יִהְיֶה עִמָּנוּ:
סַבְרִי מָרָנָן:
ועונים - לְחַיִּים:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא פְּרִי הַגֶּפֶן:
אם אין לו בשמים, וכן מי שאינו מריח אינו צריך לברך על הבשמים:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא עֲצֵי (עִשְׂבֵּי) (מִינֵי) בְשָׂמִים:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא מְאוֹרֵי הָאֵשׁ:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, הַמַּבְדִּיל בֵּין קֹדֶשׁ לְחוֹל וּבֵין אוֹר לְחֹשֶׁךְ וּבֵין יִשְׂרָאֵל לָעַמִּים וּבֵין יוֹם הַשְּׁבִיעִי לְשֵׁשֶׁת יְמֵי הַמַּעֲשֶׂה. בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד, הַמַּבְדִּיל בֵּין קֹדֶשׁ לְחוֹל:
שותה רביעית ומברך "על הגפן":

בברכה - בנימין שמואלי