חברה והשקפה

קריאה בקפה<>

  • ד' תמוז התשע"ו

שאלה

רציתי לדעת אם יש איסור הלכתי מפורש על הנייר שאוסר על ללכת לקוראי קפה למינהם, ממה שחקרתי ברשת, התורה מתייחסת באופן שלילי ביותר לבעלי אוב, מכשפים, מנחשי עתידות, ומייחסת להם עונשים חמורים ביותר, לקריאה בקפה התשובות תמיד היו בגדר טיפים ועצות להמנע מהדבר, שסותר ופוגם באמונה התמימה של האדם גם אם הדבר נעשה שלא בקדושה ולא בטומאה, ויוצר את היפוך, "תמים תהיה עם ה' אלוקיך", התווכחתי עם כמה ממכריי שהדבר סותר את ערכי היהדות, ושהאדם לבדו קובע את גורלו ועתידו, איך אני יכול לסבר את אוזנם שהדבר מאוד שלילי, כי לא מצאתי איסור הלכתי מפורש?

תשובה

לכבוד השואל,

זהו לשון הרמב"ם בספר המצוות:

"מצוה לא תעשה - לא:

הזהירנו מקסום, רוצה לומר שיניע כח הדמיון במין מן ההנעה כאלו בעלי הכחות כלם המגידים מה שיתחדש קודם היותו, אמנם יתאמת להם בהיות כח הדמיון מהם חזק ודבריהם מתקיימים ברוב ולכן ישענו במה שיהיה, ויהיה להם יתרון על זה כיתרון מעלות אישי האנשים קצתם על קצתם בכל כח מכחות הנפש, ואי אפשר לאלה בעלי הכחות הדמיונות מבלתי שיעשה מעשה ופעולה אחת מהפעולות יניע בה כחו ויוציא פעולתו לאור, והנה מהם מי שיכה במטה אשר בידו בארץ הכאות תכופות ויזעק זעקות משונות ויעזוב מחשבות ויביט לארץ זמן ארוך עד שימצאהו כמו עניני חולי הנופל ויספר מת שעתיד להיות, וכבר ראיתי זה פעמים בסוף המערב. ומהם מי שישטח החול ויעמיד בו תמונות, וזה הרבה מפורסם במערב. ומהם מי שישליך אבנים דקו''ת, ביריעה מעור ויאריך לעיין בהם ואחר כך יספר דברים, וזה ידוע ומפורסם בכל מקום שהלכתי. ומהם מי שישליך אזור עור ארוך בארץ ויסתכל בו ויודיע הנסתרות. הכוונה בזה להניע את כח הדמיוני בו, לא שהפועל בעצמותו יעשה דבר או יורה על דבר זה, ובזה טעו ההמון כי הם בעבור שיצדקו להם קצת הספורים יחשבו שפעולות האלו יורו על מה שיהיה, תגיע בהם בזה הענין הטעות עד שיחשבו שקצת אותן הפעולות סבת מה שיהיה כמו שיחשבו בעלי משפטי הכוכבים, כי דיני הכוכבים הם מזה היחס כלומר שהם מין מהנעת הכח הדמיוני ולעורר אותו, ולכן לא ישתוו שני בני אדם בהודעת הנסתר ואם ישתוו בידיעת המשפט. וכל שיעשה אחת מאלו הפעולות וזולתן ממה שילך כדרכן יקרא קוסם, ואומר (דברים יח-י) ''לא ימצא בך'' (דברים יח-י) ''קוסם קסמים''. ולשון ספרי איזהו קוסם זה האוחז מקלו בידו ואומר אם אלך או אם לא אלך, וזה מין ההגעה המפורסם באותו הזמן, אמר הנביא (הושע ד-יב) ''עמי בעצו ישאל ומקלו יגיד לו'', והעובר על לאו זה ויעשה אחד מאלו חייב מלקות, כלומר מי שיהיה קוסם ויגיד לבני אדם בפועל שיפעל אותו, לא מי שישאל לקוסם אבל השאלה לקוסם מגונה מאד.

בברכה,
רב נחום