חברה והשקפה

מערכת נכבדה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אני בחור ישיבת הסדר שנמצא בטיול בוויטנאם. ישבתי כעת בבית חב´ד ולאחר שלמדתי גמרא והלכה מפי הרב, שוחחתי איתו בעניין האם הרבי מליובאוויטש מלך המשיח או לא. הנה מקצת מן הדברים המרתקים שלמדתי ממנו. אני מוכרח לומר שהדברים משכנעים ואמיתיים. אני לא פראייר, לא עשיתי לרב "חיים קלים"... התווכחתי ושאלתי וחקרתי עד שקיבלתי את התשובה, והרי היא לפניכם בתמצית גדולה מאוד. דבר ראשון בדברי הרמב´ם שהבאתם, שימו לב לדברי הרמב´ם: נהרג. = אם נ-ה-ר-ג אז הוא לא מלך המשיח, נהרג ז´א בידי אחר. בנוסף, כתוב בדניאל שמשיח יתכסה ואח´כ יתגלה, כמו שרואים לעיננו כעת שהרבי נעלם מעיננו ואח´כ יתגלה כמשיח. וגם בדיוק מדברי הרמב´ם אלו חסידי חב´ד מביאים את ההוכחה כי הרבי משיח: 1. מצאצאי דוד המלך: הרבי בן אחר בן עד המהר´ל מפראג שהוא כידוע מצאצאי דוד המלך. 2. הוגה בתורה כדוד אביו: אביו של הרבי היה רבה של העיר השניה בגודלה באוקראינה- יקטרינוסלב, אן בשמה הנוכחי דנייפרופוטרובסק והוא היה מקובל נודע שחיבר ספרים עם עמקות נפלאה. 3. יכוף כל ישראל לילך בה ולחזק בדקה: מי אם לא הרבי מליובאוויטש שהקים את תנועות התשובה? הוא זה שיסד אותן! והרי קמו לו מתנגדים רבים על כך שהוא מנסה לקרב יהודים "חילוניים", והיום רואים אלו שהתנגדו שגם הם מקימים ב´ה תנועות תשובה כפי אשר הוא ייסד וסלל את הדרך. 4. נלחם מלחמות ה" וינצח: הרבי נלחם ללא חת על שלושת המלחמות: א. שלמות התורה - הקים תנועת התשובה בעולם כולו, בתי כנסת, ישיבות, גנים, בתי ספר, כוללים, ועוד ועוד בארבעת אלפים נקודות ברחבי העולם (וכידוע מה שאומרים: בכל מקום בעולם יש שני דברים: קוקה קולה וחב´ד...) בהם לומדים ולמדו מאות אלפי אנשים נשים וטף. (השליח הראשון של הרבי נשלח למרוקו ולטוניס שם יש עד היום בתי חב´ד וישיבות בהן למד בין השאר הראשון לציון רבי שלמה עמאר שליט´א יאריך ימים על ממלכתו. בנוסף הרבי דרש מרבנים ואדמורים למיניהם להוציא לאור עולם חידושי תורה של אבותיהם. כמו´כ בכל ישיבה של חב´ד חייבים להוציא מידי חודש-חודשים קובץ של פלפולים בלימוד, להרבצת התורה. יתר על כן, הרבי הוא הרב שהוצאי את כמות הספרים הגדולה ביותר מאז ומעולם, ספרים בהם משולבים עמקות נפלאה בגמרא, הלכה, מדרשים, זוהר, חסידות, ועוד ועוד לצד פלפולים וביאורים גאוניים שרבים רבים מכל החוגים לומדים אותם ומתעוררים מכך לעבודת השם יתברך. ב. שלמות העם: מי אם לא הרבי שנלחם בעוצמה לתיקון החוק המעוות של "מיהו יהודי", שעה שחברי כנסת דתיים זילזלו בכך והעבירו את החוק המעוות שבשלו אנו בוכים על כך היום. כמה דרש וזעק ובכה הרבי על כך?! ג. שלימות הארץ: ידועים ומפורסמים לכל שיחותיו ותחנוניו של הרבי שלא לנגוע ולא למסור "אף שעל" - כהגדרתו, מה"ארץ אשר עיני ה" אלוקיך בה מרשית שנה ועד אחרית שנה". הרבי הבטיח למר משה קצב שהוא ילחם אישית בכל ממשלה שאפילו תדבר על מסירת שטחים מהארץ, וראה זה פלא: מאז הבטיח הרבי כך, לא היתה ממשלה אחת בישראל שסיימה ארבע שנים שלמות! כל ממשלה שדיברה, כל שכן מסרה חלקים מהארץ נפלה: רבין, פרס, שמיר, שרון, ביבי, אולמרט.... 5. הרבי עודד בעצמו כששרו לו "יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד". 6. כשהגיעו למורנו ה"בבא-סאלי" זצוקלל´ה ושאלו אותו לדעתו כי הרבי מליובאוויטש הוא המשיח, נעמד הבבא-סאלי (כדרכו בקודש בכל עת שהזכירו בפניו את שמו של הרבי) ואמר: ´נו, הכל מתאים לו´. 7. הרבי אמר ש770 שזה הכינוי הידוע של בית הכנסת המפורסם שלו (על שם הכתובת של בית הכנסת ברחוב 770 איסטרען פארקוויי שבברוקלין) הוא "בית-משיח"!!! 7. ונזכה לגאולה שלימה במהרה ולביאת משיח צדקנו ברגע זה, אמן כן יהי רצון... אני לא יודע אם תפרסמו את תגובתי, כי בעם ישראל יש לצערנו הרבה חוגים ושנאת חינם וכו" רחמנא ליצלן, אבל אשמח אם תואילו לפרסם את תגובה זו, ולדעת מה יש לכם לומר בעניין.

תשובה

שלום וברכה

אם המשיח יבוא מן המתים ולא מן החיים, הרי הרשימה של העונים לפונטציאל להיות משיח ארוכה ביותר, יש בשושלת עם ישראל המוני צדיקים מתים העומדים בקריטוריונים של המשיח. וככתוב בתלמוד במסכת סנהדרין:

אָמַר רַב נַחְמָן, אִי מִן חַיָּא הוּא - כְּגוֹן אֲנָא [אם המשיח יבוא מן החיים יהיה זה אחד כמוני], שֶׁנֶּאֱמַר, (ירמיה ל) "וְהָיָה אַדִּירוֹ מִמֶּנּוּ, וּמֹשְׁלוֹ מִקִּרְבּוֹ יֵצֵא". אָמַר רַב, אִי מִן חַיָּא הוּא, כְּגוֹן רַבֵּנוּ הַקָּדוֹשׁ, אִי מִן מֵתַיָא הוּא [אם מן המתים הוא], כְּגוֹן, דָּנִיֵּאל אִישׁ חֲמוּדוֹת.

כך שאם אנו מניחים שהמשיח יבוא מן המתים אנו יכולים לחכות על משה רבינו כדעת כמה מחז"ל שהמשיח האחרון יהיה משה רבינו, נוכל לצפות על דוד המלך בעצמו לפי דעת הרבה מחז"ל שדוד הוא הוא המשיח בעצמו. וכפי שאמרנו זה עתה בהושענות של הושענא רבא. אנו יכולים לצפות על המלך יאשיהו או חזקיהו שהיו ראויים להיות משיח ככתוב בפסוקים ובתלמוד, גם הם עסקו בתורה כדוד אביהם, וכפו כל ישראל ללכת בה. הם הקימו תנועת תשובה שהקיפה את כלל היהודים בדורותיהם. כמו גם המשך השושלת דניאל איש חמודות שהעיד עליו רב כראוי להיות משיח. נוכל לצפות על המהר"ל מפראג עצמו סביו של האדמו"ר, שהיה אף הוא איש בעל מרחבים בלתי מצויים בכל התחומים והשטחים.

ולכן, מקסימום, נוכל להוסיף את הרבי לרשימה הארוכה של המתים הצדיקים שעמדו לעם ישראל, שמהם יכול לקום לתחייה המשיח המקווה.

אם נקבל כפי השיטה שהמשיח עתיד להיות מהחיים אתנו, לצערינו זה כבר לא יתגשם ברבי זי"ע עצמו אלא אם כן יבוא בגלגול נוסף והיהיה מהחיים אתנו, ולא מהמתים שיקומו לתחיה. וזאת היא הדעה המקובלת בין רוב חסידי חב"ד.

בהצלחה - מנשה ישראל